Hem / Nyheter / Pitebor mot nazister får stipendium

Pitebor mot nazister får stipendium

17 februari, 2009

Stiftelsen Hela Sverige – artister mot nazister delar varje år ut stipendier till grupper eller individer som arbetar mot nazism och högerextremism i Sverige. I år har nätverket Pitebor mot nazister fått stipendiet. I nätverket ingår bl.a. Ung Vänster Piteå.

– Vi är jätteglada över att ha fått stipendiet, säger Jenny Grannas, tidigare ordförande för Ung Vänster Piteå, som förra året var med och startade upp nätverket.
– Vi hade sett hur högerextrema grupper hade börjat sprida propaganda i stan och bland annat vandaliserat RFSL:s lokaler, och då samlades vi från Ung Vänster, SSU, Studieförbundet Vuxenskolan, RFSL, Socialdemokraterna och ABF och bestämde oss för att tillsammans visa att vi inte vill ha nazister i Piteå.

Nätverket genomförde som första aktivitet en manifestation där man samlades på torget och skramlade med nycklar som en fredlig protest mot de högerextrema krafterna. Stipendiet, som är på 25 000 kronor kommer att användas till att bjuda in organisationerna Expo och Exit för att föreläsa på gymnasieskolor i Piteå. Nätverket ska framöver medverka på festivalen Piteå dansar och ler, starta en blogg och skaffa ett telefonnummer dit folk kan ringa anonymt om de upptäckt nazistpropaganda på stan eller fått sådan hem i brevlådan. 

För mer information, kontakta
Jenny Grannas, [email protected], 070-208 13 85