Hem / Pressmeddelanden / Polisen nonchalerar nazistiskt attentat

Polisen nonchalerar nazistiskt attentat

23 februari, 2003

Ung Vänster Helsingborg har upprepade gånger sökt kontakt med polisen för att berätta om de händelser som inträffat efter attentatet natten till lördagen den 15 februari då två brandbomber kastades in i lokalen, som antändes. Trakasserierna har en lång historia. Bland annat har lokalens skyltfönster krossats flera gånger. Efter brandattentatet har angreppen fortsatt. Bland annat har affischer och klistermärken med rasistiskt budskap satts upp i anslutning till lokalen och Ung Vänsters ordförande i Helsingborg, Klara Persson, har telefontrakasserats i sitt hem av förmodade rasister.

Persson är idag mycket kritisk mot polisens agerande som hon betecknar som slappt och nonchalant.

– Polisen har hela tiden haft en avvisande och närmast ointresserad hållning. Droppen var när jag tog kontakt med dem efter telefontrakasserierna. Jag fick då vet att det inte gick att anmäla om jag inte visste vem det var som ringde.

– Det är helt absurt att man inte kan få göra en anmälan till polisen vars uppgift ska vara att skydda människor, kommenterar Klara Persson händelsen. Och under hela processen har vi inte fått någon information från polisen alls. Vi vet inte vad som pågår, säger Persson.

Ung Vänster har mottagit tips från boende i kringliggande bostäder. Dessa människor har uttryckt sin förvåning för att polisen inte visat något intresse för att prata med dem eller lyssna på deras berättelser och iakttagelser.

Ung Vänster kräver nu att polisen agerar och tar det inträffade på allvar. Trots att polisen betecknar attentatet som ”försök till mordbrand” verkar inte några större ansträngningar göras.

Ung Vänsters förbundsordförande, Ali Esbati, säger i en kommentar att polisens agerande är oacceptabelt, men tyvärr alltför vanligt.

– Det har hänt flera gånger att den här typen av attentat mot våra lokaler och medlemmar i praktiken fått låg prioritet. Det är oerhört allvarligt och stärker inte direkt förtroendet för polisen. Självklart kommer vi att fortsätta och intensifera vårt antirasistiska kamp. Vi tar strid mot rasisternas människofientliga politik samtidigt som vi står upp för rätten att att utöva politisk verksamhet utan att bli förföljda, trakasserade, hånade eller hotade, säger Esbati.

– Det är en angelägenhet för betydligt fler. Den som accepterar att vi angrips så här måste komma ihåg att det kan vara ens egen tur att attackeras av nazister och rasister nästa gång. Det har historien lärt oss med önskvärd tydlighet, avslutar Klara Persson, ordförande i Ung Vänster Helsingborg.