Hem / Nyheter / Program sommarläger 2015

Program sommarläger 2015

15 juli, 2015

Torsdag

13:30-18:30 Invigning och kampanjlansering 

20:00-21:30 Krisen och den nya europeiska vänstern

Hanna Cederin, Logen

Det politiska läget i Europa präglas av tvära kast och under sommaren har situationen i Grekland eskalerat, ekonomiska krisen och en växande europeisk vänster. I Grekland, i Spanien och i land efter land vinner vänstern mark. Vilka lärdomar kan vi dra av detta och vad innebär det politiska läget i Europa i krisens spår för den svenska vänstern? Lyssna på Ung Vänsters förbundsordförande, Hanna Cederin, i Logen.

 

21:30 – 23:00 Diskussionsklubben: Marxism
Johanna Granbom, Mittältet

Under årets sommarläger finns möjlighet att delta i diskussionsklubben. I tre delar finns tillfälle att sätta sig ner med andra Ung Vänstrare, diskutera brett och smått om olika ämnen som är centrala för Ung Vänster. Först ska diskussionsklubben ta sig an ämnet marxism under ledning av Johanna Granbom från förbundsstyrelsen.

 

21:30 – Kvällsbio

Logen

Under kvällarna visas långfilm i logen. I lägerbyrån finns information om vilken film som visas just denna kväll.

 

 

Fredag

9:30-11:00 En modern vänster

Aron Etzler, Logen

Aron Ezler är partisekreterare i Vänsterpartiet sedan ett antal år tillbaks. Han har även gett ut ett antal böcker så som Reinfeldteffekten och Trondheimsmodellen och har bakgrund som chefredaktör för tidningen Norrskensflamman. Under en och en halv timme på fredag kommer Aron prata om hur Vänsterpartiet arbetar för att utveckla sina strategier.


11:00-12:00 Klubben i media

Elin Morén, Logen

Hur ser man till att klubbordföranden blir en twitterkändis? Hur får man bäst genomslag på Facebook? Hur gör man för att få de lokala journalisterna att ringa upp? Elin Morén från förbundsstyrelsen går igenom det man måste veta för ett bra mediearbete.

 

11:00-12:00 Workshop: Att skriva politiskt

Dina Viksten Abrahamsson, Cafétältet

Att skriva och debattera i text är centralt för en vänsterrörelse som vill få genomslag. Dina Viksten Abrahamsson från förbundsstyrelsen håller en workshop om hur man gör för att skriva de skarpaste politiska texterna.

 

11:00-12:00 Det politiska läget – fördjupning
Hanna Cederin, Mittältet

I spåren av valrörelserna 2014 har den politiska kartan i Sverige gång på gång målats om. Decemberöverenskommelsen har blivit ett ständigt återkommande begrepp och Sveriges tredje största parti är ett rasistiskt parti. Sverige har en ny rödgrön regering, men har det inneburit en ny politik? Samtidigt måste vi fundera över vad vi kan dra för slutsatser på längre sikt och vad våra uppgifter är nu. Hanna Cederin gör en djupdykning i det politiska läget i Sverige.

 

12:00-13:30 Rätten till kroppen – om surrogat, abort, porr och prostitution

Johanna Granbom, Logen

Kampen om kvinnors rätt till sina egna kroppar är gammal och många historiska segrar har redan vunnits. Däremot ser vi hur vår rätt ifrågasätts från olika håll, både från den ultrakonservativa högern med sina attacker mot aborträtten och från liberalt håll med krav på legalisering av prostitution och surrogatmödraskap. Johanna Granbom från förbundsstyrelsen håller föredrag om varför rätten till kroppen är central i den feministiska kampen.

 

12:00-13:00 Workshop: Mobilisering i vardagen

Nils Englund, Cafétältet

Att mobilisera på plats i ungas vardag är en viktig del av arbetet i Ung Vänster, däremot är det inte alltid enkelt. Nils Englund från förbundsstyrelsen håller en workshop i hur man gör för att lyckas med tips, trix och tillfälle att prova på.

 

12:00-13:00 Klimatkrisen – fördjupning

Tove Liljeholm, Mittältet

Klimatförändringarna och klimatkrisen är vår tid ödesfråga. En vänster måste ge svar på hur ett samhälle ska byggas jämlikt och rättvist samtidigt som klimatförändringarna ska stoppas. Tove Liljeholm från förbundsstyrelsen håller ett föredrag om vad som behöver göras.

 

14:00-15:30 Jobben, jobben och jobben

Ali Esbati, Logen

Ali Esbati är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet och sitter i riksdagen. På sommarlägret kommer han och pratar om otrygga anställningar, tjänstefolk, ungdomslöner och arbetslöshet och vad vänsterns svar måste vara.

 

16:00-17:30 Klass i sig och klass för sig

Stefan Lindborg, Logen

Stefan Lindborg, tidigare förbundsordförande i Ung Vänster, håller ett föredrag om arbetarklassen och klasskampen. Hur ser klassmedvetenheten ut i Sverige och vilka strategier krävs för att mobilisera arbetare i klasskampen?

16:00-17:30 Hur och varför organiserar vi oss? – fördjupning

Kristin Olofsson, Mittältet

Kom och lyssna på ett föredrag om hur Ung Vänster är organiserat, varför vi har organiserat oss som vi gjort och vilka strategier vi använder för en framgångsrik kamp.

 

17:30-19:00 Ur hus och hem, in i bostadsbristen

Nooshi Dadgostar, Logen

I mer än varannan kommun är det bostadsbrist. Förstahandskontrakt på hyresrätter låter som rykten och att flytta hemifrån är för många en avlägsen dröm. Högerns svar på bostadsbristen är marknadsanpassning, högre hyror och mer pengar åt fastighetsägarna. Kom och lyssna på Nooshi Dadgostar som är bostadspolitisk talesperson i Vänsterpartiet och sitter i riksdagen om dagens situation och hur vi kan bygga ett nytt miljonprogram.

17:30-19:00 Att jobba fackligt

Patrik Eriksson, Cafétältet

Kom på föredrag om hur man kan jobba fackligt och varför facket behövs. Patrik Eriksson från förbundsstyrelsen håller föredrag om fackets roll.

 

20:00-21:30 Debattboxning

Logen

Så var det dags igen, årets debattmästare ska koras, har du vad som krävs? Kom och briljera med dina debattkunskaper eller bara titta på när årets debattboxning går av stapeln.

 

21:30 –

Logen

Under kvällarna visas långfilm i logen. I lägerbyrån finns information om vilken film som visas just denna kväll.

 

21:30 – 23:00 Musikquiz

Cafétältet

Beyoncé eller Destinys Child? Det blir musikquiz i Cafétältet under fredagskvällen, kom och var med!

 

21:30-23:00 Diskussionsklubben: Feminism
Mittältet, Weidan Gong

Under årets sommarläger finns möjlighet att delta i diskussionsklubben. I tre delar finns tillfälle att sätta sig ner med andra Ung Vänstrare, diskutera brett och smått om olika ämnen som är centrala för Ung Vänster. Under fredagskvällen tar sig diskussionsklubben an ämnet feminism under ledning av Weidan Gong från förbundsstyrelsen.

 

 

Lördag

09:30 – 11:00 Kultur och uppror

Rossana Dinamarca, Logen

På nästan alla Sveriges största festivaler var en stor majoritet av artisterna män. Stödet till kulturskolorna har krympt under Alliansstyret och färre barn har fått möjlighet att lära sig spela musik, gå på teater m.m. Att kultur och politik hör ihop är tydligt. Lyssna på Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson, som på ett tydligt sätt alltid tar kampen för jämlikhet och rättvisa.

 

11:00 – 12:30 Feminist, socialist och aktivist

Weidan Gong, Logen

Ung Vänster är Sveriges viktigaste socialistiska och feministiska ungdomsförbund. Kom och lyssna på Weidan Gong från förbundsstyrelsen om Ung Vänsters roll och hur feminism, socialism och aktivism hör ihop, praktiskt så som teoretiskt.

 

11:00 – 12:30 Identitetspolitik, feministisk våg och ett nytt läge – fördjupning

Elin Morén, Mittältet

Från en feministisk backlash är vi i vad som nu verkar vara en feministisk våg. Men vad innebär en feministisk våg och vad innebär identitetspolitiken för den feministiska kampen. Elin Morén från förbundsstyrelsen reder ut begreppen och pratar om den feministiska utvecklingen över medellång tid.

 

11:00 – 12:30 Workshop: Feministiskt självförsvar

Hörntältet

Kom och prova på feministiskt självförsvar, Ung Vänsters viktigaste feministiska praktik. Endast för tjejer.

 

14:00 – 15:30 Framing för vänstern
Mikael Von Knorring, Logen

Vänsterns sätt att prata och forma politik har sakta börjat påverkas av en specifik bok, ”The Political Brain” av demokraten Drew Westen. Boken handlar om hur republikanerna i USA systematiskt slagit undan fötterna för demokraterna, eftersom de varit de enda som tagit forskningen om hur vi människor resonerar på allvar. I det här passet diskuteras huvuddragen i boken och hur den kan användas av vänstern i Sverige. Kom och lyssna på Mikael Von Knorring från Vänsterpartiet.

 

14:00 – 15:30 Antifascism, teori och strategi – fördjupning

Truls Persson, Mittältet

Den fascistiska rörelsen har blivit allt mer högljudda. I Europa ser vi hur fascistiska partier vinner mark och i Sverige har vi sett en ökad fascistisk mobilisering. Truls Persson från förbundsstyrelsen pratar om våra strategier, om vad vår antifascism bygger på och vad som behöver göras nu.

 

16:00 – 17:30 Född, fördömd

Irka Cederberg, Logen

Irka Cederberg har skrivit boken ”Född fördömd” som handlar om romers situation i Europa och antiziganismen som breder ut sig. Kom och lyssna på ett föredrag om hur Europa med en självbild av höga ideal behandlar en stor minoritet.

 

17:30 – 19:00 Fallande löneandelar

Stefan Lindborg, Logen

Stefan Lindborg håller föredrag om hur de fallande löneandelarna kan vara en temperaturmätare i klasskampen och vad vår nutid i så fall säger oss.

 

17:30 – 19:00 Palestina

Tove Liljeholm, Cafétältet

Tove Liljeholm ger en inblick i läget i Palestina, både i nutid och historiskt. Vad innebär den Israeliska ockupationen för människor i vardagen och hur står det itnernationella samfundet idag.

20:00 – 21:30 Öppen scen

Logen

Har du en speciell talang du vill visa upp eller har din klubb övat in ett dansnummer? Anmäl dig till öppen scen i lägerbyrån.

 

21:30- Kvällsbio

Logen

Under kvällarna visas långfilm i logen. I lägerbyrån finns information om vilken film som visas just denna kväll.

 

21.30 – 23:00 Diskussionsklubben: Internationella frågor
Mittältet, Truls Persson

Under årets sommarläger finns möjlighet att delta i diskussionsklubben. I tre delar finns tillfälle att sätta sig ner med andra Ung Vänstrare, diskutera brett och smått om olika ämnen som är centrala för Ung Vänster. Under lördagskvällen ska diskussionsklubben behandla internationella frågor under ledning av Truls Persson från förbundsstyrelsen.

 

Söndag

09:30 – 10:30 Stå i bredd
Ebba Witt-Brattström

Ebba Witt-Brattström är professor i litteraturvetenskap med genusinriktning. Under 1970-talet var hon aktiv i den feministiska organisationen ”Grupp 8” och inför valet 1994 var hon en av initiativtagarna till nätverket ”Stödstrumporna”. Hon är idag en av de främsta skribenterna som lyfter genusperspektivet på historien och litteraturen. Kom och lyssna när hon berättar om sin nya bok ”Stå i bredd”.