Hem / Pressmeddelanden / Rätt att kasta apartheidbudet i papperskorgen

Rätt att kasta apartheidbudet i papperskorgen

8 december, 2005

Klockan fem på morgonen i morse gick Svenska elektrikerförbundet ut i strejk efter att förbundet sa nej till det medlarbud som lämnades på torsdagseftermiddagen, medan Energiföretagens arbetsgivareförbund (EFA) accepterade det. Konflikten handlar bland annat om rätten till stridsåtgärder, som till exempel strejk, mot företag som är tillfälliga eller nya medlemmar i arbetsgivarorganisationen.

– Ska facket snällt sitta och titta på när arbetsgivaren sätter lönerna på egen hand? Det är klart att elektrikerna inte kan acceptera ett sådant här skambud, menar Clara Lindblom, 2:e vice ordförande i Ung Vänster.

Tar man bort fackets rätt till stridsåtgärder mot vissa företag gör det att facket inte har någonting att sätta emot om man inte skulle vara överens med arbetsgivarsidan om lönerna.

Konflikten handlar i grunden om att rädda de spärrar som elektrikerna fick igenom i förra årets avtalsrörelse – spärrar som funnits för att hindra att lönerna dumpas för anställda i utländska företag som verkar i Sverige.

– Tar man bort konflikträtten mot företag med tillfälligt medlemskap i arbetsgivarorganisationen är det i praktiken att välkomna lönedumpning, fortsätter Clara Lindblom.

Men precis som Byggnads gjorde när de tog strid för att lettiska arbetare i Waxholm skulle omfattas av svenska kollektivavtal ska elektrikerna aldrig acceptera en att företagen får möjligheten att skapa en grupp andra klassens arbetare som får göra samma jobb som svenska arbetare – men till lägre lön. Sådana apartheidfasoner hör inte hemma på svensk arbetsmarknad.

Ung Vänster kan aldrig acceptera lönedumpning och en rasistisk arbetsmarknad där arbetsgivarparten försöker urholka kollektivavtalen genom att ställa utländska arbetare mot svenska. Svenska elektrikerförbundet utkämpar en strid inte bara för sina egna medlemmars sak – utan i förlängningen för hela arbetarklassen när de står upp för stommen i den fackliga solidariteten. Vi vill framföra vårt fulla stöd
till Svenska elektrikerförbundet – stå på er!

Clara Lindblom
2:e vice ordförande i Ung Vänster

För mer information, kontakta Clara Lindblom:
0736 – 31 63 64, [email protected]