Hem / Blogg / Regeringen rear ut ungdomar

Regeringen rear ut ungdomar

18 februari, 2009

Nu när lågkonjunkturen är ett faktum är det inget snack om vem som förlorar på regeringens politik. Idag skriver Metro att 73% av ungdomarna kan tänka sig sänkt lön för att behålla jobbet. Inte så konstigt när alternativet är socialbidrag eller jobbgaranti där man får 1050 kr för att googla efter jobb som inte finns!

Det är ingen hemlighet att ungdomar under 26 år har det värst på arbetsarbetsmarknaden. Är man imellan 16 och 19 år är man en bland de 75% som har en osäker anställning. Motsvarande siffra för åldrarna 20-25 är 50 procent. Samtidigt löper man störst risk att bli arbetslös. Regeringens ständiga snack om att en flexibel arbetsmarknad ger lägre arbetslöshet är bullshit. Och nu när varslen ökar så är det just de med visstidsanställningar som får går först.

Som om det inte vore nog har regeringen infört diskrimineringslagstiftning som innebär att alla under 25 år får ut mindre i a-kassa än alla andra, trots att de betalar samma avgifter. Många har också tvingats gå ur a-kassan eftersom regeringen har höjt avgifterna. Utan a-kassa har man en livlina kvar: soss.

Regeringen Reinfledt har jobbat hårt för skapa en låglönearbetsmarknad och nu börjar den bli verklighet. Ungdomar tvingas till att sänka sina löner och reas därmed ut till arbetsgivarna!

Det här vill Ung Vänster göra för att stoppa högerns låglönearbetsmarknad:

1. Heltidsanställning måste bli norm. Det måste åter bli en rättighet att få ett heltidsjobb!
2. Straffa arbetsgivare som visstidsanställer!
3. Sänk avgifterna för a-kassan och höj ersättningen!
4. Samma a-kasseersättning oavsett ålder!
5. Återinför studerandevillkoret i a-kassan!
6. Skapa riktiga jobb istället för fler skattesänkningar! Regeringens skattesänkningar på 75 miljarder skulle kunna bli 225 000 nya jobb i offentlig sektor.

Gå till Ung Vänsters motståndskampanj “Vem tjänar på ungdomsrean?“.

I medierna: Metro