Hem / Nyheter / Regeringens agerande kan leda till att Ådalen 31 upprepas

Regeringens agerande kan leda till att Ådalen 31 upprepas

11 maj, 2006

Den 14 maj är det 75 år sedan svensk militär mördade fem stycken strejkande arbetare i ådalen. Då kommer arbetarrörelsen runt om i landet att manifestera för att hedra dessa människor som fick sätta livet till i bygget av välfärdsstaten Sverige.
I Malmö demonstrerar socialdemokraterna under parollen ”sluta mörda oss” och på andra ställen demonstrerar man under liknande paroller. Socialdemokraterna vet att det också var kommunister som fick sätta livet till den 14 maj 1931 men väljer nu att blunda för fakta och istället riktar man in sig på sin valpropaganda och låter oss inte delta.

Det mest upprörande är dock inte att vi inte får delta i de olika manifestationerna, även om vi känner oss överkörda och kränkta av det socialdemokratiska partiet. Det hade varit ett bra tillfälle att manifestera en enad arbetarrörelses styrka.

Efter morden i ådalen stiftande den socialdemokratiska regeringen lagar som förbjöd militära insatser mot civila i fredstid. Man gjorde allt för att undvika liknande situationer i framtiden. Samma parti med ledning av statsminister Göran Persson har nu satt sig ner tillsammans med borgaralliansen för att upphäva lagstiftningen och åter ska militär kunna sättas in mot civila.
Socialdemokraternas agerande hånar de människor som fick sätta sitt liv till i ådalen 1931 då man banar väg för att historien ska kunna upprepas. Hur kan ni socialdemokrater som tänker demonstrera den 14 maj acceptera att er regering river upp ådalen-lagarna?

Ung Vänster har en stolt tradition av kamp för socialism och människovärde. Den kampen har aldrig varit lätt och högern har aldrig gett oss något gratis. Vi ser inte tillbaka på ådalen 31 med nostalgi om en svunnen tid utan med insikten om att vanligt folk måste organisera sig om man vill se förbättring. Vi ser tillbaka på ådalen och förstår att Fredrik Reinfeldts snack om att högern stött välfärdsbygget är skitsnack. Vänster har alltid stått mot höger, såväl 1931 i ådalen som nu när vi organiserar oss för vår rätt och värdighet.

Den lagstiftning som Per Albin stiftade efter han kom till makten, om att man aldrig under några som helst omständigheter ska sätta in militärer mot demonstrerande arbetare kom till utav en anledning. Vi tar striden mot den nya lagstiftningen, det ska aldrig ske igen.

Mikael Pettersson
Förbundsstyrelseledamot Ung Vänster