Hem / Pressmeddelanden / Respektera det palestinska folkets vilja!

Respektera det palestinska folkets vilja!

25 januari, 2006


– Att Hamas går framåt i det Palestinska valet är en konsekvens av att organisationen lyckats kanalisera människors legitima missnöje mot den israeliska ockupationen . Det säger Jonas Lindberg, första vice ordförande för Ung Vänster tillika ordförande för internationella utskottet i en kommentar till det palestinska valet.

– Israel har gjort det mesta i sin makt för att påverka valutgången och sabotera palestiniernas valrörelse. Rapporter från valobservatörer i Jerusalem talar om systematiska trakasserier från israeliska militärer mot palestinier som kommit till vallokaler för att rösta. Så agerar den israeliska ockupationsmakten dagligen. Genom trakasserier, hot, utegångsförbud, och mord trycks den palestinska befolkningen ner och förhindras att leva ett värdigt liv. Valutgången måste ses som en reaktion mot detta, fortsätter Jonas Lindberg.

– Hamas har vunnit på ett omfattande valprogram mot korruption. Valresultatet kan inte tolkas på annat sätt än att det palestinska folket vill se fred och inte uppgivenhet. Det går inte ifrågasätta att Hamas talar för en stor del av palestinierna och bildar en regering som har stor legitimitet. Nu är det viktigt att palestinierna får allt vårt stöd i arbetet med att försöka bygg upp ett fungerande samhälle som har körts i botten av den israeliska ockupationen. De krafter i det palestinska samhället, som inte arbetar på islamistisk grund för sin verksamhet måste nu flytta fram sina positioner och ta större plats i ett brett motstånd mot ockupationen. Terrordåd och självmordsbombningar ska självklart fördömas men det viktiga är att det inte är den delen som väckt palestiniernas sympati. Grundproblemet i hela konflikten återstår, nämligen att Israel ockuperar Palestina. Varje steg mot fred måste innebära ett hävande av ockupationen avslutar Jonas Lindberg.

För mer information kontakta:
Jonas Lindberg, 070- 400 34 13

Läs också förbundsstyrelseledamoten Thaher Pelaseyeds kommentar till valresultatet