Hem / Blogg / Ryssen kommer!

Ryssen kommer!

6 september, 2007

Ett spöke går runt i Europa – Putins spöke“. Följande skulle kunna vara den allra första meningen i en helfärsk bok om dagens Ryssland och dess internationella ambitioner. Författaren skulle kunna vara valfri svensk bombliberal/krigshök, tillhörande en av de två partierna Moderaterna eller Folkpartiet.

Allt oftare beskrivs Ryssland som ett land i färd med en väsentlig militär upprustning för att återfå sin positionen som en av världens stormakter. Dessa farhågor bekräftas titt som tätt av tidningsrubriker som denna från gårdagen; “Ryska stridsflygplan nära norskt territorium“. Mediedrevet och det politiska spelet påminner om mer om ett skådespel och liknar snarare en avledningsmanöver. Men vad är det bakomliggande motivet?

Den nyfunna rädslan för ryssen beror sannerligen inte på oljeledningar i Östersjön, kampen om polernas flytande isflak eller den ryska maffian. Istället är motivet utformat av USA och gynnar främst USAs intressen runt om i världen – i synnerhet i Europa och Mellanöstern. Världens enda kvarvarande stormakt gör ännu ett försök till att befästa sin militära, ekonomiska och ideologiska makt. Andra nationer med ambitioner, som Ryssland, ska hållas på tillbaka.

Utvidningen av NATO har nu nått Rysslands gränser vilket tvingat landet till att söka sig österut till Kina och vidare till utvecklingsländer som ämnar köpa sig vapenteknologi utan USAs godkännande. USA har i i sin militärbaser angränsande till Ryssland vilket ökar tryket på det vida landet i utkanten av östra Europa. USAs ockupation av Irak och Afghanistan skickar signaler till alla världens länder och inte minst Ryssland. Medan världens enda kvarvarande stormakt dränerar blod ur människor och länder vågar få reagera eller protestera . När Ryssland sedan återupptar långdistansflygningar med en handfull bombflygplan daterade till kalla krigets dagar, vaknar högern och allehanda krigshetsare. Misstänksamheten känner inga gränser, inte heller den påhittade rädslan för ryssen. Den som har tillgång till fakta låter sig dock inte luras.

Ryssland är ett land med stora problem, inte minst demokratiska som förstärks av en marknadsekonomi som kommer i brutalt uttryck. Dock utgör varken Putin eller Ryssland några stora hot mot världen och dess invånare. Hoten kommer från Vita Huset och dess allierade som ryggradslöst accepterat de största brotten mot mänskligheten i modern tid begågna i Sydostasien, Latinamerika och idag i Irak, Afghanistan och Somalia.

Fakta:
>> USAs försvarsbudget $450 miljarder – Rysslands försvarsbudget $20 miljarder.

>> USA har 12 hangarfartyg – Ryssland har en (1).

>> USAs flygvapen består av 94 B-52, 65 B-lBs och 21 Stealth-flygplan – Ryssland har 79 åldrande bombflygplan.

>> USA har 850 militärbaser runt om i världen (NATO-baser, baser i Irak och Afghanistan och ytterligare flygplaster i 76 länder är ej inräknade) – Ryssland har knappa 10 i forna stater tillhörande Sovjet.

Mer läsning hittas här!