Hem / Nyheter / Sabba inte sjukförsäkringen!

Sabba inte sjukförsäkringen!

2 juni, 2008

Imorgon, den 4 juni, kommer riksdagen att ta beslut om stora försämringar i sjukförsäkringen. Nu uppmanas sjukskrivna att snabbt friskna till – eller hamna i arbetslöshet. Den så kallade rehabiliteringskedjan som förslaget kallas erbjuder varken rehabilitering eller ökade möjligheter för den drabbade att komma tillbaka till arbete. Idag kommer Ung Vänster tillsammans med Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, LO och Miljöpartiet att samlas på Mynttorget klockan 17.30 för att protestera mot förslaget.

Enligt regeringens förslag ska Försäkringskassan inte kontrollera om arbetsgivaren gjort tillräckligt för att den sjuka ska kunna komma tillbaka till arbetet. Det kommer bli enkelt för arbetsgivaren att kringgå arbetsmiljölagen och lagstadgade skyldigheter till arbetsanpassning och rehabilitering. Tiotusentals långtidssjukrivna kommer att få sänkt ersättning redan när förslaget träder i kraft 1 juli utan att de haft tillgång till rehabiliteringsåtgärder eller annan hjälp för att komma tillbaka. Det är de sjuka som får finansiera regeringens skattesänkningar.

Det här hjälper inte de drabbade på någon punkt. Sjuka blir inte friskare av hårdare regler eller sänkt ersättning, det kommer snarare att leda till att fler får försörja sig på socialbidrag. Vi tycker inte att man i vårt samhälle ständigt ska vara rädd för att förlora sitt arbete och gå från hus och hem om man blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Försämringen drabbar alla löntagare, både sjuka och friska, och skadar tilltron till välfärdssamhället.

Tid: Tisdagen den 3 juni kl 17.30
Plats: Mynttorget, Stockholm

För mer info kontakta:
Nooshi Dadgostar, förbundsstyrelseledamot
[email protected], 0736-694991