Hem / Pressmeddelanden / SAC organiserar blatterean

SAC organiserar blatterean

4 november, 2007

Det syndikalistiska facket SAC har nyligen meddelat att de tänker återupprätta sitt register över papperslösa invandrare. Syftet är att bjuda ut deras tjänster till löner och villkor långt under kollektivavtalens. I tidningen ETC förklarar SAC att lönerna de ska rea ut papperslösa för ska ligga kring 75 kronor per timme. Sociala avgifter och semesterersättning ska arbetsgivarna inte behöva betala om de använder sig av SAC:s rea-lista. Få lär vara så glada över detta som Fredrik Reinfeldt.

Högerregeringen gör allt de kan för att skapa nya låglönemarknader på den svenska arbetsmarknaden. Nu har SAC slutit upp vid regeringens sida. Deras representant Ruben Tastas-Duque har förklarat agerandet med att skatt inte är så viktigt för SAC och att kollektivavtalen ändå är en klasskompromiss som innebär att man inte får strejka när man vill. SAC:s inställning till kollektivavtal är inte ny eller okänd, men i det här sammanhanget blir det extra tydligt hur absurd inställningen är.

Grunden för en facklig kamp i Sverige är kollektivavtalen. Kampen börjar och slutar alltid vid det löfte vi arbetare ger till varandra den dagen vi tar steget in på arbetsmarknaden. Vi lovar att aldrig ta ett arbete till sämre lön eller sämre villkor än de vi gemensamt kommit överens om. Detta löfte, manifesterat genom våra kollektivavtal, har gett oss världens starkaste och mest framgångsrika fackföreningsrörelse. När nu högerregeringen gör vad de kan för att försvaga kollektivavtalen och facken ställer sig uppenbarligen SAC på Fredrik Reinfeldts sida.

SAC har länge kritiserat LO för att de inte organiserar papperslösa. LO:s strategi har istället varit att kräva att det blir lagligt för papperslösa att ta arbete. Det skulle till exempel innebära att man kan driva lönekrav retroaktivt. Ytterligare ett skäl är att man från LO:s håll inte vill försätta de papperslösa i ett läge där de riskerar att bli upptäckta och utvisade – en risk som är överhängande i och med SAC:s register.

Lösningen på problemet att Sverige har en djupt rasistisk och orättfärdig flykting- och asylpolitik kan aldrig vara att skapa en låglönemarknad för de som saknar uppehållstillstånd. Lösningen är en politisk kamp för en förändrad flyktingpolitik. Att sätta dit företag som utnyttjar papperslösa arbetare och att stödja organisationer som Fristadsfonden, som hjälper gömda flyktingar. Ung Vänster har alltid stått längst fram i den kampen. Det tänker vi fortsätta med – oavsett om det är SAC eller högerregeringen som försöker skapa en låglönemarknad.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 071105

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
0738 – 24 12 13, [email protected]