Hem / Pressmeddelanden / Samlingsregering eller inte – ockupationen måste upphöra!

Samlingsregering eller inte – ockupationen måste upphöra!

10 februari, 2007

Det palestinska regeringspartiet Hamas och oppositionspartiet Fatah har beslutat att bilda en samlingsregering, genom den så kallade Meckauppgörelsen. Det här är inte för att det just har varit val, eller för att de vill regeringssamverka. Utan för att en aggressiv bojkottspolitik från omvärlden, som inte godkände det palestinska valresultatet, tvingar fram beslutet.

När Hamas vann valet i januari 2006, inleddes genast en ekonomisk-politisk bojkott mot den regering partiet bildade. Israel gick dessutom in och kidnappade såväl regeringsmedlemmar som parlamentariker, varav flera än idag hålls fängslade. De ekonomiska sanktionerna har lett till en humanitär katastrof i Palestina, då de slår direkt mot en redan svårt lidande palestinsk civilbefolkning. Detta har de senaste månaderna resulterat i interna stridigheter på de palestinska områdena, mellan anhängare till Hamas respektive Fatah. Beslutet om att bilda en samlingsregering är ett försök att lösa den situationen. Dock tyder reaktionerna från Israels sida på att ett hävande av sanktionerna inte är att vänta. Det palestinska folket ska fortsätta straffas för förra årets valresultat och fortsätta svältas ut.

Den typ av rättsvidriga övergrepp som Israel utsätter den palestinska befolkningen för, hade aldrig kunnat fortgå utan västvärldens stöd. De regeringar och partier som ofta och gärna kritiserar Hamas för brott mot mänskliga rättigheter, håller Israel om ryggen när det är de som står för brotten. Det är det stödet från västvärlden som gör att den Israeliska ockupationen kan fortgå obehindrat. Det är därför som en israelisk apartheidmur kan byggas på ockuperad mark. Stödet till Israel från den svenska högern, syns också i hur Meckauppgörelsen tas emot – bland annat har folkpartiets utrikespolitiske talesperson Birgitta Ohlson uttalat sig om saken i ett pressmeddelande med rubriken "Håll Hamas fortsatt kort". Inte med ett ord nämns de israeliska förbrytelserna som ligger till grund för den nuvarande situationen i Palestina.

Ung Vänster tar till skillnad från Israel, USA, EU och den svenska högern ställning för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi förkastar bojkotten av den palestinska folkvalda regeringen och hävdar varje folks rätt till självbestämmande. Vi vänder oss emot Israels rasistiska ockupationspolitik och kräver rättvisa för det palestinska folket. Samlingsregering eller inte – ockupationen måste upphöra!

Uttalandet antaget av Ung Vänsters Förbundsstyrelse 070211

 

För mer information kontakta;
Ida Gabrielsson, förbundsordförande, 0738-24 12 13