Hem / Blogg / Sänkt krogmoms göder bara krogägare

Sänkt krogmoms göder bara krogägare

20 september, 2011

Idag presenterar regeringen sin budget och trots att behovet av satsningar för att bekämpa den ekonomiska krisen är stort lyser de med sin frånvaro. Ett av regeringens tyngsta förslag i budgeten handlar om att sänka restaurangmomsen.

Regeringen räknar själv med att arbetslösheten ska stiga nästa år. Samtidigt kastar man ut 5,4 miljarder på en satsning som lika gärna kan skapa noll nya jobb. Det finns inga garantier för att företagarna sänker priserna eller nyanställer och de pengarna kan lika gärna hamna i plånboken eller på banken, pengar för att göda krögarna.

Samtidigt finns det stora hål att fylla i den svenska välfärden. Vi har en bostadsbrist i varannan svensk kommun, en enorm underbemanning av lärare i skolan och gamla människor som sitter på vårdhem och inte får ta en promenad för att det finns för lite personal. I regeringens budget finns (kanske inte helt förvånande) inte någonting som pekar mot välfärdsuppbyggnad eller en upprustning av det offentliga.

Vi har sagt det förr och säger det igen – det är dags att satsa där det behövs. Det behövs inte fler varianter på jobbskatteavdrag, ungdomsrea eller restaurangbidrag. Anders Borg och hans regeringskompisar verkar ha svårt att hitta nya strategier och kör på det gamla säkra kortet med ytterligare skattesänkningar. Är det månne brist på fantasi som är problemet? I så fall har jag några tips till nästa gång:

1. Bygg bort bostadsbristen
Det är bostadsbrist i varannan kommun i Sverige och i Stockholm står hälften av alla unga mellan 20 – 27 utan egen bostad. När den borgerliga regeringen 2006 tog bort investeringsstödet för att bygga hyresrätter störtdök byggandet och är nu rekordlågt. I de större studentstäderna tvingas människor flytta runt hos kurskamrater eller hoppa av sina utbildningar för att det inte finns någonstans att bo. Andrahandsuthyrning i all ära, men ska vi kunna flytta hemifrån innan vi är 25 krävs fler billiga hyresrätter. Det är bara att börja bygga.

2. Anställ i skolan
I Sverige är 64 procent av alla privata skolor aktiebolag och varje år plockar skolbolagen ut åtskilliga miljoner i vinst. Att privata bolag tillåts göra vinst på vår skolpeng och rätt till utbildning är ett fruktansvärt slöseri med skattepengar. Istället för att kasta bort enorma summor till riskkapitalbolag i skatteparadis måste skolan rustas upp. Anställ fler lärare så att en pedagogisk undervisning faktiskt blir möjlig. Det finns även ett stort behov av övrig personal så som skolkuratorer, skolsköterskor och andra vuxna. Det behövs fler lärare i skolan, inte fler lyxbåtar i skatteparadis.

3. Bygg ut klimatsektorn
Trafikverket har redan tidigare konstaterat att regeringens nedskärningar på järnvägen har fått förödande konsekvenser. Samtidigt var en supermiljöbilspremie det smartaste regeringen kunde komma på för att möta klimathotet. Nä, bygg istället ut järnvägen så man kan lyckas komma i tid och slipper sitta fast i trafiken för att det är löv på rälsen. Satsa på förnyelsebara energikällor och klimatrenovera miljonprogramsområdena.

4. Anställ fler händer i vård och omsorg
Det finns ett enormt behov av fler händer i vården. På många arbetsplatser hinner man inte med så grundläggande saker som egna raster eller duschning av de boende. Det är på alla sätt oacceptabelt att människor inte ska kunna få den vård de har behov av eller att våra mor- och farföräldrar inte kan få en värdig tillvaro. Det behövs fler människor i vård och omsorg.

Det här är bara några av alla de saker som behöver göras för att vända den trenden där välfärdssverige monteras ner och där ett fast jobb är en lika avlägsen dröm som en egen bostad. Regeringens devis om skattesänkning på skattesänkning har uppenbarligen inte lett till någon större framgång. Man kan tycka att man inte borde upprepa samma misstag i all oändlighet, men en del lär sig visst aldrig.