Hem / Pressmeddelanden / Sätt stopp för vinsten istället, Björklund

Sätt stopp för vinsten istället, Björklund

18 augusti, 2010

Idag gick utbildningsminister Jan Björklund ut med förslaget att friskolor som "tullar med kvalitén" ska kunna råka ut för sanktioner.

– Utbildningsministern säger sig bli upprörd över att elever har det svårt samtidigt som friskolor delar ut vinst till sina ägare – välkommen till klubben, Björklund! Detta handlar om skattepengar som vårdbiträden, butiksanställda och förskollärare betalat in till vår gemensamma välfärd och som hamnar i fickan på aktieägare. Egentligen är det ganska enkelt. Startar man ett aktiebolag gör man det i första hand för att göra vinst. Annars finns det flera andra fomer att bedriva friskoleverksamhet, säger Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson.

I sitt uttalande tar Björklund exemplet att pengar som skulle gått till anslag för utsatta elever, istället går till vinstutdelning till enskilda aktieägare.

– Det gäller förstås inte bara den enskilda skolan utan pengarna kunde istället gått till en elev i en annan skola. Idag drivs över hälften av alla friskolor i form av aktiebolag och lärartätheten är mycket lägre än i den kommunala skolan, samtidigt går var fjärde elev i Sverige ut utan fullständiga betyg. Det är en fullkomlig skandal, säger Gabrielsson.

Sverige är ett av de länder i världen som har mest generös lagstiftning för nyetableringar av friskolor. I Norden är det bara svensk lagstiftning som tillåter aktiebolag som driftsform.

– Att kvalitén och elever blir lidande måste vi inte tillsätta några byråkratiska utredningar för att fastslå. Det säger ju sig självt. Antingen kommer skolor att ha mindre resurser till lärare eller så kommer skolor se till att skaffa sig billiga lönsamma elever som inte kräver extra hjälp och stöd. Hur skulle det annars kunna bli vinst över? Det är en ekvation som Björklund är väl medveten om att är omöjlig att lösa. Vinster står i derekt motsättning till att vi i Sverige ska kunna få världens bästa skola. Ung Vänster kräver mer än verkningslösa ord. Tryck på stoppknappen för vinster och startknappen för elever rätt till kunskap, säger Gabrielsson.

För mer information, kontakta pressekreterare Hanna Cederin på 0762478321 eller [email protected]