Hem / Pressmeddelanden / Seger i Salem!

Seger i Salem!

7 december, 2002

Alla har sett bilden med tanten som i raseri slår sin handväska i huvudet på en marscherande nazist. Han är större än henne, men det hindrar henne inte, hennes ilska driver henne till att handla.

I Salem slog vi en ickevåldshandväska i huvudet på nazistparaden. Den antinazistiska motmanifestationen i Salem var framgångsrik, välorganiserad och väl genomförd. Tillsammans kunde omkring 1500 Stockholmare modigt och ansvarstagande hindra nazisterna från att genomföra en parad på Rönninge Torg. Den antinazistiska motmanifestationen var en seger även över rädsla och tystnad och en nödvändig markering: nazisterna får inte ta ett steg utan att mötas av massivt motstånd!

För oss är det avgörande att nazistiska krafter måste mötas med nolltolerans. I praktisk handling kan det innebära att vi bemöter högerextrema möten med motmöten. Det kan också vara att göra som i Salem, blockera en nazistparad från att uppträda med sina apkonster på ett offentligt torg.

Nu är det också dags att svenska medier tar ställning och slutar demonisera antirasistiska manifestationer genom ett osakligt fokus på enskilda våldshandlingar. Lördagens demonstrationer manifesterade i verkligheten att det går att demonstrera mot rasism utan att deltagarna inte behöver vara rädda för våldshandlingar. Det är en förutsättning för att den antirasistiska rörelsen ska nå en verklig bredd och det är dit vi måste nå.

Kampen mot nazister och rasister kan aldrig vila.
Nästa gång de vill paradera är vi där igen.

Ung Vänsters förbundsstyrelse 021208