Hem / Blogg / Sex år senare: Demokratin är hotad!

Sex år senare: Demokratin är hotad!

11 september, 2007

Det har gått sex år sedan attackerna den 11 september 2001. Man skulle kunna skriva hyllmeter om hur världen har förändrats, hur supermakten USA har flyttat fram positionerna genom brutala ockupationer och krig men också om hur folkligt motstånd formeras runt om i världen mot supermaktens berserk.

En dag som denna har vi all anledning att stanna upp och tänka på offren. Hur tre tusen döda i New York har utökats till närmare en miljon döda civila irakier och afghaner till följd av USA: s och dess allierades folkrättsövergrepp och förbrytelser. Hur våra demokratier är under konkret hot – från högern med dess krigshetsare och mörkermän. Hur den personliga integriteten har satts på undantag och hur över 30 000 övervakningskameror bevakar det svenska folket.

Idag skriver jag på ungvanster.se,

Många bland oss tror att vi i Sverige står utanför allt detta med privilegiet att möjligtvis ta del av våldets och dödandets nyheter genom TV-apparaten eller genom morgontidningens utrikessidor. Men ack så fel vi har. Idag påstår männen i de svarta kostymerna, de som sitter bakom de tunga mahognyborden, att terroristerna finns mitt ibland oss; i Rinkeby, i Hammarkullen och i Rosengård. Det pratas om “upplopp och kravaller”, dock inte när Änglarna och Black Army slår sönder Avenyn utan när några blattar tänder eld på en papperskorg. Det skrivs om muslimska skolbarn som potentiella självmordsbombare och hot mot vårt “öppna” samhälle samtidigt som högerregeringen driver på för att telefonavlyssning och kontroll av datortrafik. Samma högerregering som säljer vapen till USA och som har grävt ner svenska killar och tjejer i de amerikanska värnen högt upp i Afghanistans ockuperade berg, skickar tillbaka afghanska och irakiska flyktingar till krigets fasor.

Den 11 september 2001 förändrade inte bara livet för miljontals människor tusentals mil härifrån. Sverige har också förändrats. Människors rätt till ett värdigt liv fritt från krig och ockupationer är under konkret hot – och hotet kommer från höger. Idag är Sverige ett krigförande land. Svenska soldater skickas 6000 mil från våra gränser för att delta i krig under amerikanskt befäl. Svenska vapen används i USA: s ockupation av Irak som hittills kostat närmare en miljon människoliv. Liv, drömmar och framtidshopp har slagits sönder. Samtidigt som människor målas ut som galna terrorister begår USA oerhörda brott. Syftet är tydligt. “Kriget mot terrorismen” har blivit ett krig mot människor för att kunna säkerställa makt och ekonomiska intressen. Och Du, jag och miljontals andra betalar priset. En dag som denna måste Du fråga dig om Du kan tillåta dig själv att vara en bisittare.

Läs hela krönikan här!