Hem / Pressmeddelanden / Skärpning i rättssalarna

Skärpning i rättssalarna

30 september, 2007

Nu kan vi återigen på tidningarnas förstasidor följa det så kallade ”Stureplanmålets” vandring genom domstolarna. Ännu en kränkt kvinna får genomgå den plågsamma process det ofta innebär att polisanmäla en våldtäkt. Endast en femtedel av de anmälda våldtäkterna i Sverige leder till åtal och en majoritet av dem slutar med friande domar. Mörkertalet beräknas vara mycket stort.

I rapporteringen har det kommit fram att frågor ställts om kvinnans klädsel, tidigare sexuella beteende och hur mycket hon hade druckit. Det är viktigt och bra att det uppmärksammas vad som händer i rättssalarna kring de här målen och att fler reagerar på den praxis som länge har varit gällande i våldtäktsmål. En praxis där försvarsadvokater i domstolarna rutinmässigt kränker kvinnor med dessa irrelevanta frågor och där domare med samma nonchalans tillåter detta att fortgå. Det är tydligt att våldtäktsrättegångar i Sverige fortfarande omgärdas av en djupt obehaglig syn på tjejer som mindre trovärdiga eller allmänt tillgängliga om de tidigare haft sex eller ”utmanande kläder”.

Frågan är varför männens sexuella erfarenheter eller tidigare sexuella förhållanden aldrig förs på tal, undersöks eller ifrågasätts. Trots att det är männen som utpekas som förövare är männens sexuella historik sällan intressant för domstolarna. Detta är förhållanden som är unika för sexualbrott, man frågar knappast ett rånoffer om hur han tidigare brukat hantera pengar och det är sällan en person åtalad för misshandel undgår frågor om tidigare våldsamt beteende.

Ung Vänster välkomnar en samtyckeslag där man måste förvissa sig om samtycke vid sex. Det är viktigt att vi genom lagstiftning visar att man har rätt till sin egen kropp och sexualitet. En kvinna är inte allmänt tillgänglig fram till dess att hon säger ”nej”, istället borde det krävas ett uppenbart samtycke. Och våldtäktsmän ska inte kunna komma undan med påståenden om att de inte förstod att hon sa nej. Men en lagändring är förstås inte nog för att få bukt med problemet.

Vi har ett rättsväsende i Sverige som inte tar våldtäkter och kvinnors utsatthet på allvar. Ung Vänster kräver därför en obligatorisk genusvetenskaplig utbildning för jurister och nämndemän liksom ett omedelbart och kraftfullt stopp för de kränkande frågor om sexuellt beteende och klädesval som så många våldtagna kvinnor hittills utsatts för. Rättsväsendet måste börja granska förövarna istället för att förnedra och skuldbelägga offren. 

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 070930

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande
0738 – 24 12 13,
[email protected]