Hem / Pressmeddelanden / Sollentuna får inte bli ett nytt Salem

Sollentuna får inte bli ett nytt Salem

12 september, 2004

I lördags natt avled 14-årige James Waite från Sollentuna. Till en början cirkulerade uppgifter i media om att mordet under grillfesten vid Kärleksudden skulle ha handlat om ett gängbråk mellan invandrare och högerextrema. Detta har polisen nu tonat ned – man menar istället att det handlar om bråk mellan enskilda individer. Att ta en persons liv – en 14-årig killes – är fruktansvärt tragiskt och meningslöst. Men fruktansvärt är också att högerextrema grupper redan nu försöker göra Sollentuna till ett nytt Salem.

– ännu en person har fallit offer för det meningslösa våldet, säger Beatrice Liljeros som är ordförande i Ung Vänster Sollentuna. Det finns inte ord för att beskriva det som har hänt, och mina tankar går till offrets familj och vänner.

På söndagseftermiddagen samlades ett hundratal personer vid mordplatsen för att minnas James Waite och söka stöd hos varandra. Men talare från Salemfonden, som har kopplingar till bland annat den nazistiska våldsorganisationen Nationell Ungdom, visade också att de högerextrema grupperna vill använda mordet i politiskt syfte.

– Man använder ett tragiskt mord på en ung pojke i ett smutsigt syfte, menar Liljeros. Det är uppenbart att högerextrema grupper vill att Sollentuna ska bli ett nytt Salem. Men deras sympatier handlar inte om respekt för Waite eller dennes familj – de vill skapa en ny samlingspunkt för att försöka stärka den nationella rörelsen.

Liljeros efterlyser krafttag från kommunen och de demokratiska rörelserna i Stockholm och Sollentuna.

– Vi får aldrig låta någonting sådant här hända igen. Kommunen måste rannsaka sig själva och de nedskärningar som har skett på ungdomars bekostnad de senaste åren. Vad vi unga i Sollentuna behöver är inte syndabockar – utan fritidsgårdar, brottsförebyggande arbete och riktade satsningar som fångar upp trasiga ungdomar.

För frågor, kontakta:

Beatrice Liljeros, ordförande Ung Vänster Sollentuna 0736-13 86 13
Tove Fraurud, förbundsordförande Ung Vänster 070-799 16 51