Hem / Blogg / Stoppa förtrycket av kurderna

Stoppa förtrycket av kurderna

27 december, 2007

Den turkiska militären har intensifierat militära attacker mot kurdiska områdena i norra Irak. Turkiets agerande kan inte tolkas på något annat sätt än en andra invasion av irakiskt territorium. Den amerikanska invasionen 2003 har varit den största destabiliserande faktorn i regionen. Nu har Turkiet, en allierad till USA, gått över gränsen genom att rikta bombningar mot kurderna i norra Irak.

Redan den 5 november krävde Ung Vänster ett skarpt avståndstagande från den svenska regeringen rörande Turkiets förtryck av kurderna. Än så länge har det dock varit tyst från regeringshåll. I vanlig manér väljer regeringen tystanden av rädsla för att stöta sig med USA:s intressen i området.

sade vi i november,

Turkiets våld mot kurderna är ingenting nytt. Sedan det moderna Turkiets grundande har den kurdiska minoriteten osynliggjorts och konsekvent förvägrats rätten till sin egen identitet, sitt eget språk och sin egen kultur. De kurder som gjort motstånd har systematiskt förföljt, fängslats och torterats. Det har pratats mycket från den svenska högern om att detta skulle förändras då Turkiet försöker ta plats i EU. I praktiken har mycket lite gjorts för att förbättra kurdernas situation. Tvärtom har EU glatt gått den turkiska regeringen till mötes i att terroriststämpla kurdiska motståndsrörelser och därigenom legitimera ett utökat turkiskt våld.

Det så kallade “kriget mot terrorismen” har även det gett den turkiska militären vatten på sin kvar. Genom att prata om det kurdiska motståndet som terrorism har man kunnat legitimera sina egna våldshandlingar i Kurdistan. Händelseutvecklingen visar också att det amerikanska stödet till det kurdiska självstyret i Irak är ett spel för gallerierna. USA stödde Saddam Husseins terrorhandlingar mot det kurdiska folket på 1980-talet, och Turkiet är idag en av USA:s viktigaste allierade och också ett av de länder som mottar störst amerikanskt militärt stöd.

Läs också ett tidigare inlägg om ämnet.