Hem / Uttalanden / Stoppa gangstervården

Stoppa gangstervården

2 december, 2011

De senaste veckorna har det kommit en rad avslöjanden om hur det privata vårdbolaget Carema Care vanvårdat äldre på sina boenden. Bland händelserna som rapporterats återfinns historier om undernäring, döende som lämnats ensamma, hur personal låtit bli att byta blöja och fallolyckor. Listan med skandaler för närmast tankarna till gangstervård, snarare än den värdighet som vi betalar skatt för att ge våra äldre.

Fallet med Carema är inte unikt. På område efter område ser vi hur privata aktörer tillåtits ta över de mest grundläggande välfärdsområden och konsekvenserna är slående. I skolan minskar antalet lärare per elev och kommunala skolor tvingas läggas ner samtidigt som privata skolbolag tillåts plocka ut enorma summor i vinst. I trafiken underlåts tåg att renoveras och ställs in så fort det kommer snö samtidigt som ägarna vinstmaximerar. På privata apotek nekas sjuka hämta ut sina mediciner eftersom de saknar kreditvärdighet och i sjukvården försvinner minst fyra miljarder skattekronor varje år. Listan kan göras lång – allt för att skattepengar ska kunna läggas på hög i aktieägarnas portföljer.

Det vi ser nu är en direkt konsekvens av den privatiseringspolitisk som förts i Sverige de senaste decennierna. Från högern pratar man gärna om att privatiseringar skulle innebära ökad kvalitet eller effektivitet. Men tvärt om har det visat sig att det är svårt att upprätthålla en god standard på välfärdsmarknaden när pengarna samtidigt ska räcka till aktieutdelning för de allra rikaste.

I debatten haglar förslag om alltifrån minimibemanning till förbud mot riskkapitalbolag inom vårdsektorn, och regeringen svamlar om skärpta regelverk, men är inte nog på långa vägar. Våra skattepengar ska gå till en välfärd värd namnet, utan aktieportföljer eller gangsters som försöker sko sig på vår rätt till vård eller utbildning. Regeringens ryggdunkande med gangsterbolagen hör inte hemma i välfärden. Ung Vänster kräver en välfärd utan privata vinstintressen.

För mer information:
Tove Liljeholm, pressekreterare, 073-669 17 34, [email protected]

Uttalande antaget av Ung Vänsters verkställande utskott 1 december 2011.