Hem / Pressmeddelanden / Stoppa sorteringsskolan

Stoppa sorteringsskolan

30 mars, 2008

Idag presenterades utredningen om hur den svenska gymnasieskolan kan komma att se ut i framtiden. Förslaget innebär bland annat borttagandet av högskolebehörighet på yrkesförberedande program och hårdare krav för att söka in till gymnasiet.

-Regeringens syn på utbildning grundar sig på viljan av att skapa ett A- och B-lag på arbetsmarknaden och man vill använda skolan till att så tidigt som möjligt göra den uppdelningen, säger Ida Gabrielsson förbundsordförande för Ung Vänster.

-Det är uppenbart att de skärpta kraven för att komma in på gymnasiet och slopandet av högskolebehörigheten på de nationella programmen kommer att innebära ännu större snedfördelning över vilka ungdomar som får tillgång till högre utbildning, forsätter Gabrielsson.

-Att sortera in 16-åringar i olika fack och bara ge möjlighet till högskolebehörighet till de allra mest studiemotiverade är ett oerhört bakslag för vår rätt till en likvärdig utbildning, jag hoppas att gymnasieutredningen och dess förslag stoppas tillbaka på den 1800-talshylla som den letats fram från, avslutar Ida Gabrielsson.

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande 0738-24 12 13