Hem / Blogg / Svagt stöd för Afghanistanpolitiken

Svagt stöd för Afghanistanpolitiken

18 november, 2008

Regeringen och Socialdemokraterna har inte stöd i sin Afghanistanpolitik. Bara 17 procent av befolkningen stödjer det planerade utökandet av trupp som har föreslagits i riksdagen. Hela 37 procent vill att vi ska ta hem styrkan. Det visar en sifoundersökning som presenterades i Aktuellt igår.
Försvarsministern, Sten Tolgfors, går i vissa kretsar under öknamnet ”Tomhylsan”. Det är inte utan att man förstår varför, när hans första kommentar till siffrorna är:

Det visar ett starkt stöd för det Sverige gör för att värna fred, men också mänskliga rättigheter i Afghanistan.

Reportern påpekar då att det ju bara är 17 procent som vill se en utökad styrka i landet. Tolgfors svarar:

Jag tror det där beror på hur man ställer frågan. Ställer man frågan ‘vill ni att de svenska killar och tjejer som verkar i Afghanistan ska ha tillgång till ambulanshelikoptrar och bättre sjukvård’, då tror jag svaret blir ett annat.

Ja men Tolgfors, nu handlar det ju inte om vilken utrustning som ska finnas tillgänglig för de svenska trupperna – ska vi skicka trupp får vi förstås se till att också utrusta dem – utan om vi ska ha en styrka i Afghanistan eller inte. Jag irriterar mig på karlns retorik, det har jag länge gjort. Han försöker spela samma kort nu, som han t.ex. gjorde på Folk & Försvars rikskonferens i vintras, där han upprört hävdade att hållningen att Sverige borde ta hem truppen från Afghanistan, innebar att man demoraliserade och svek soldaterna på plats. Nu säger han i Aktuellt:

Jag tror det är jätteviktigt för oss alla att de svenska män och kvinnor som tjänstgör i internationella insatser känner att de har stöd hemifrån.

Det är ett sliskigt argument. Huruvida Sverige ska delta militärt i en konflikt är ett politiskt beslut – det är just det beslutet, den politiken, som saknar stöd – inte soldaterna som tjänstgör. Retoriken från Tolgfors sida är låg, falsk och vansinnigt irriterande; ett ohederligt sätt att försöka ducka för en debatt i sak.