Hem / Pressmeddelanden / Varför så bråttom med Lissabonfördraget?

Varför så bråttom med Lissabonfördraget?

18 november, 2008

Den 20 november fattar riksdagen beslut om att ratificera EU:s Lissabonfördrag. Ung Vänster kommer att stå utanför riksdagen under förmiddagen för att uppmana de riksdagsledamöter som månar om den svenska modellen att agera.

– Det finns ingen anledning att hasta igenom ett beslut om fördraget. EU kommer att finnas kvar även om ett år, men kommer kollektivavtalsmodellen att göra det i framtiden om vi inte krävt ett juridiskt undantag? Den frågan tänker vi på torsdag ställa till de socialdemokratiska riksdagsledamöterna, i samband med att vi delar ut information om Lavaldomen utanför riksdagen, säger Ung Vänsters ordförande Ida Gabrielsson.

Vänsterpartiet har lagt ett förslag till riksdagen om en vilandeförklaring, vilket innebär att beslutet skjuts upp i ett år.

– Vi vet att många socialdemokrater värnar om den svenska arbetsmarknadsmodellen. Därför finns det ingen anledning att äventyra kollektivavtalen. Att ha bråttom är både onödigt och oansvarigt. Har man minsta tvivel om konsekvenserna av beslutet, är det enda rimliga att rösta på Vänsterpartiets vilandeförklaring. Ett nej är möjligt att ändra till ett ja om ett år, det motsatta är att låsa fast sig, säger Ida Gabrielsson.

För mer information, kontakta:
Nooshi Dadgostar, informationsansvarig för Ung Vänster, 0736-69 49 91
Ida Gabrielsson, förbundsordförande för Ung Vänster, 0738- 24 12 13

Plats: Utanför ledamotshuset vid riksdagen Tid: 09.00-12.00