Hem / Blogg / Svensk asylpolitik är en skam

Svensk asylpolitik är en skam

9 oktober, 2012

De syns i media lite då och då, nu på senaste tiden rätt ofta faktiskt. Ali, Haddile, Hiyab och Deymond som riskerar utvisning från Sverige. Tillsammans med Ganna och alla de andra så bildar de ett tydligt bevis för Sveriges inhumana asylpolitik.

Det är människor som flyr krig och förföljelse eller som bara vill få tillbringa sin ålderdom tillsammans med familjen. Människor som kommit hit med hopp om ett bättre liv och en drägligare tillvaro. En del får chansen, men för många andra innebär ankomsten till Sverige detsamma som att tvingas in i en papperslös tillvaro, gömd undan myndigheterna. Andra tas i förvar och hotas med utvisning. Allt för många deporteras mot sin vilja tillbaka till allt vad de flytt ifrån.

Det bästa som kan hända i det läget är att Aftonbladet gör en intervju och att Twittermaffian hakar på. Det är bra när de gör det. Men är det verkligen kvällstidningarna och sociala medier som ska vara de som avgör om Ali, Haddile och Ganna får stanna i Sverige? Vad händer med alla dem vars fall aldrig blir en medial historia?

Svensk asylpolitik har blivit ett lotto. Skillnaden är att vi inte spelar med pengar som insats, utan med människoliv. I bästa fall blir Migrationsverket darriga och skjuter upp utvisningen eller kanske till och med omprövar beslutet. Allt för ofta skyller ansvariga politiker ifrån sig med byråkratin som ursäkt. ”Vi skulle gärna låta Ganna stanna, men det gååår ju liksom inte. Det är fel på lagen”, ekade rösterna från etablissemanget. När det sen blev dags att rösta om en lagändring i socialutskottet var det bara Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som var beredda att hålla sitt löfte. De andra röstade mot.

Svensk asylpolitik är i grunden inhuman och omänsklig. Vare dag skickas flyktingar och asylsökande tillbaka till förföljelse, tortyr och förtryck. Men det som är riktigt osmakligt är hur politiker och andra ansvariga använder debatten för att samla pluspoäng på medmänsklighetskontot, men som direkt när kvällstidningarnas reportrar gått hem spatserar rätt in i riksdagen och röstar för en fortsatt brutal asylpolitik. För det bör ni skämmas!