Hem / Pressmeddelanden / Sverigedemokraterna visar sitt rätta ansikte!

Sverigedemokraterna visar sitt rätta ansikte!

8 juli, 2002

– De har febrilt försökt tvätta bort stämpeln av extremism och våldsmetoder. Men när polisen vänder ryggen till kommer det verkliga ansiktet fram. Jag utsattes idag för misshandel och olaga hot av en av deras ledande företrädare, säger Jonas Lindberg från vänsterpartiet Gotland.

Sverigedemokraterna arrangerar under tre dagar torgmöten vid österport i Visby med anledning av Almedalsveckan. Ett tjugotal inresta partifunktionärer talar och delar ut flygblad under en timme varje förmiddag.

– Vi bemöter dom på plats. Vi delar ut flygblad och berättar för människor att det rör sig om ett rasistiskt och antidemokratiskt parti. Vi uppfyller löftet om nolltolerans mot högerextremism och får stort stöd från allmänheten, säger Kalle Larsson, antirasistiskt ansvarig i vänsterpartiets riksdagsgrupp.

På onsdagen förflöt själva mötet och vänsterpartiets och Ung Vänsters motmöte lugnt, också enligt polisen. Efter mötet förflyttade sig Sverigedemokraterna i samlad trupp från platsen och vänsterpartisterna följde efter för att försäkra sig om att de inte skulle återuppta mötet på annan plats där de inte sökt tillstånd. Efter ca 150 meter och utom synhåll från polisen vände sig plötsligt fyra av Sverigedemokraterna om och en sa ”Här finns det inga poliser” innan de blockerade vägen för allmänheten och vänsterpartisterna. När Jonas Lindberg, som gick först, sa sig vilja passera tryckte Richard Jomshof (redaktör för SD-kuriren och trettondenamn på riksdagslistan) upp honom häftigt mot en vägg och höll fast honom under åtminstonde en minut.

– Jag blev chockad av händelsen eftersom vi inte var det minsta våldsamma eller provocerande utan bara vill passera längs gatan, säger Jonas Lindberg och fortsätter: Därför känns det självklart att göra en anmälan.

– Detta är ytterligare ett exempel på att våra medlemmar som är aktiva antirasister utsätts för våld och hot från rasister och högerextremister. Dessa grupper blir uppenbart provocerade av att vi bemöter dom aktivt och visar folk att det finns ett radikalt vänsteralternativ till etablissemanget. Vårt arbete ger alltså resultat och vi backar inte en millimeter. Vi kommer att fortsätta bekämpa högerextremismen. Inte ett möte utan motstånd, säger Ali Esbati förbundsordförande i Ung Vänster.

För mer information, kontakta Kalle Larsson, antirasistiskt ansvarig i vänsterpartiets riksdagsgrupp:070-343 96 74, Jonas Lindberg, valanställd för Vänsterpartiet Gotland: 070- 400 34 13 eller Ali Esbati, förbundsordförande i Ung Vänster: 073-3706426