Hem / Blogg / Terrorism eller mordbrand

Terrorism eller mordbrand

26 februari, 2009

Fyra butiker i Södertälje har brunnit ner. Med allra största sannolikhet är bränderna anlagda. Polisen misstänker att det är ett slags nätverk vid namn Global Intifada som ligger bakom. Det här såg jag imorse när jag i vanlig ordning tuggade i mig frukostmackan framför morgonnyheterna. En butiksägare intervjuas med tårar i ögonen. Fruktansvärt.
En polis intervjuas om det eventuella sambandet mellan de här bränderna och två som inträffat tidigare, vilka detta nätverk tydligen ska ha tagit på sig ansvaret för. Syftet sägs vara att bränna amerikanska varor. Alltihopa är förstås bedrövligt. Så plötsligt, kommer frågan från reportern:

“Om det finns ett samband [mellan bränderna, min anm.], kan man då likna det här vid ett terroristbrott?”

Jag skakar på huvudet och drar mig till minnes ett fall som var omdebatterat för ett par år sedan. Det handlade om attentat mot en irakisk vallokal i Kista i Stockholm och mot en Livets Ord-lokal. Olagliga attentat – absolut. Liksom det är att bränna ner butiker i Södertälje. Men är det terrorism? En som svarar ett otvetydigt ja på frågan, är den i de här fallen alltid pålitlige Dick Erixon, som passar på att slänga in signalorden “fundamentalistiska islamister” och “jihadister”, ifall någon skulle tveka på ettiketteringen.
Det återstår att se vad slags debatt som uppstår kring det här. Under tiden, läs Ali Esbatis kommentar om det tidigare fallet.