Hem / Blogg / Traditionsenligt av Folkpartiet

Traditionsenligt av Folkpartiet

6 mars, 2008

Och så var det dags igen. Folkpartiet gör vid det här laget ett traditionsenligt påhopp på gruppen muslimer och muslimska tjejer/kvinnor. Artikeln på DN Debatt är ju så typiskt folkpartipopulistisk att det är tröttsamt. Reaktionerna från alliansbröderna är gäspningar och kritiken från elever och lärare är hård: dagens svenska liberaler har ingen som helst aning om verkligheten utan är ute efter billiga poäng. Den kritiken är ju speciellt befogat när jag läser inledningen till artikeln. Ett pris borde delas ut för dessa två meningar,

Globaliseringen är fantastisk. Människor kan röra sig över gränser som aldrig förr.”

Var har dessa ministrar hållit hus de senaste tjugo åren? Välkommen till Planet Earth, Sabuni och Björklund! Vi har ett fort som heter Europa och i Sverige är den enda rörelsen över våra gränser afghanska och irakiska flyktingar som skickas tilbaka till krigets fasor i deras hemländer. Den här meningen är också bra,

Från liberalt håll hoppas vi på öppnare regler för människor från andra länder att arbeta och försörja sig i Sverige, och därigenom bidra till att bygga upp mer välstånd i vårt land.”

Det måse ju förklara försörjningskravet som alliansen vill ställa på flyktingar som vill återförenas med familjemedlemmar.

Utspelet på DN Debatt är inte heller det någon höjdare men jag ska avhålla mig från att raljera. Utspelet är alldeles för allvarligt för att skämtas bort. Folkpartiet vill ta bort möjligheten till befrielse från obligatorisk undervisning om “särskilda omständigheter” föreligger. Motivet bakom förslaget påstås vara värnandet av allas, även invandrartjejers, rätt till simundervisning och rätt att ta del av sex- och samlevnadsundervisning.

Grundtanken är ju vettig. Alla ska ha rätt till en likvärdig utbildning – alla ska kunna simma – alla ska med! Men om det innebär att elevernas religiösa övertygelse ska köras över, vilket Sabuni och Björklund faktiskt förespråkar, fiskar Folkpartiet återigen i grumligt vatten.

Det är sant att invandrartjejer måste ha samma rätt att lära sig att simma, att få delta i idrott och diskutera sin sexualitet. Det grundläggande problemet är dock att de nuvarande systemet åsidosätter tjejers (oavsett etnisk härkomst) behov att diskutera och ta sig an saker i ett sammanhang som är fritt från hormonstinna finniga killar i tonåren. Ta “undervisning” i sex- och samlevnad eller för den delen simlektioner. Befrielsen från killars kommentarer och blickar ska inte underskattas. Det som är obehagligt i dagens utspel från Folkpartiet att problemet läggs helt och hållet på invandrartjejer och deras familjer. Ministrarna Sabuni/Björklund är säkert medvetna om att en religiös övertygelse, som de säger sig vilja respektera, kan innebära att man inte vill visa sig i baddräkt framför en manlig klassföreståndare/gympalärare eller killarna i klassen. Ska tjejer tvingas till att avsäga sig sin religion för att uppfylla Folkpartiets krav på “integration”? Självklart inte!

I slutändan handlar liberalernas förslag om att återigen peka finger och misstänkliggöra muslimer. Inget nytt på högerfronten.

För övrigt meddelar Sabuni/Björklund att Folkpartiets partiråd kommer att samlas i oktober för diskutera partiets integrationspolitik. Håll andan. Vad blir nästa förslag? Ett hett tips är att titta noga på Sverigedemokraterna. Kanske dyker deras förslag upp i oktober omgivet av folkpartistiskt skimmer. Budbäraren kan då vara jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni.
Så illa är det ställt med Folkpartiet och Sverige.

Andra som har skrivit om ämnet är Alliansfritt Sverige och Jinge.