Hem / Artiklar / Ung Vänsters feministpris 2008

Ung Vänsters feministpris 2008

7 mars, 2008

Ung Vänsters feministpris är instiftat för att uppmärksamma viktiga organisationer, händelser eller personer som påverkat debatten eller drivit fram konkreta förändringar i arbetet för ett jämställt samhälle.

Feministpriset delas ut i samband med firandet av internationella kvinnodagen. Årets pristagare är kampanjen okejsex.nu, som sattes igång av Operation Kvinnofrid under hösten 2007.

Motiveringen till årets pris lyder:

I ett samhälle där våldtäkt förknippas med överfall och snuskiga gubbar har kampanjen okejsex.nu skapat debatt om relationer och öppnat unga människors ögon för att sexuella övergrepp kan se olika ut. Genom att uppmärksamma tjatsex, fyllesex och otydliga signaler har kampanjen skapat debatt om vart gränsen går.
Årets feministpris tilldelas kampanjen okejsex.nu som tydligt satt ner foten och visat att okej sex handlar om ömsesidighet och respekt. På ett framgångsrikt sätt har man hjälpt ungdomar att lägga skulden där den hör hemma och visat varför det är först vid ett aktivt ja som det faktiskt är just okej.

– Debatten om sex och sexualiserat våld är idag ofta väldigt snedvriden, säger Ida Gabrielsson, ordförande för Ung Vänster.
Det finns många seglivade myter både om killars och tjejers sexualitet och om sexualiserat våld, som okejsex.nu lyckas avslöja och motverka på ett bra sätt. Det handlar till exempel om bilden av att en tjej som blivit utsatt för sexualiserat våld får skylla sig själv; för att hon gick fel väg, hade fel kläder eller provocerade, fortsätter Gabrielsson.

Genom att säga att sex måste bygga på respekt och ömsesidighet och genom att ta upp diskussionen om gränsen mellan sex och våld utifrån det perspektivet, menar Ung Vänster att kampanjen okejsex.nu lyckas göra ett väldigt viktigt bidrag till debatten.

– Mäns våld mot kvinnor är ett av våra allra största samhällsproblem. Och det är större än vad det ofta kan verka som i debatten. I media ges oftast bilden av att våldtäkter oftast sker i form av överfall, det är bara de spektakulära fallen som kommer fram. Debatten måste breddas till att också handla om de allra vanligaste situationerna – där det är ens pojkvän eller någon annan kille som man har en relation till som är förövaren. Vi behöver sluta skuldbelägga tjejer och diskutera mer kring vad som just är okej sex, avslutar Ida Gabrielsson

För mer information:
Ida Gabrielsson (ordförande, Ung Vänster)
Mobil: 073-824 12 13

Elin Johnson (ordförande, feministiska utskottet)
Mobil: 070-213 88 92