Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster avbryter kontakter med SÄPO

Ung Vänster avbryter kontakter med SÄPO

15 februari, 2006

Säkerhetspolisen bjöd, i slutet av november 2005, de politiska ungdomsförbunden i Göteborg till ett informationsmöte om bland annat den kommande valrörelsen. Men istället frågades Ung Vänster ut om våra kontakter med muslimska ungdomar i Göteborgs förorter. Med anledning av Säpos kartläggning av muslimska ungdomar med hjälp av ett angiverisystem, avbryter Ung Vänster omgående alla kontakter med säkerhetspolisen och uppmanar de övriga ungdomsförbunden att följa efter.

– Säpo: s arbetsmetoder är ett hot mot demokratin och vi fördömer åsiktsregistrering av muslimska ungdomar, säger Thaher Pelaseyed, ordförande Ung Vänster Göteborg och Bohuslän.

Den 28 november bjöd Säkerhetspolisens sektion väst, samtliga politiska ungdomsförbud till ett möte som i kallelsen framstod som ett informationsmöte om Säpos organisation och den kommande valrörelsen. Väl på plats, i säkerhetspolisens lokaler i Göteborg, frågades Ung Vänster ut om distriktets arbete i Göteborgs förorter och kontakter med muslimska ungdomar.

– Mötet verkade till en början vara just ett informationsmöte, men en bit in på mötet med säkerhetspolisens tjänstemän framgick det egentliga syftet. Säpo ville veta hur vi arbetar med ungdomar i Göteborgs förorter. Det var en obehaglig vändning, säger Thaher Pelaseyed, ordförande för Ung Vänster Göteborg och Bohuslän.

På SäPO: s hemsida kan man läsa att ”Säkerhetspolisen skyddar Sverige och demokratin”. I ljuset av Säpo: s arbetsmetoder framstår frasen som en cynisk beskrivning av organisationens egentliga verksamhet som sker bakom kulisserna.

– Säpo: s arbetsmetoder går emot demokratin och principerna om åsikts- och religionsfrihet. Vi i Ung Vänster Göteborg och Bohuslän kan aldrig acceptera inskränkningar i människors fri- och rättigheter. Därför avbryter vi alla kontakter med säkerhetspolisen och vi uppmanar de övriga ungdomsförbunden att följa vårt exempel, avslutar Thaher Pelaseyed.

För mer information kontakta:
Thaher Pelaseyed, ordförande Ung Vänster Göteborg och Bohuslän, 0733-79 43 47

Björn Jägesten, ombudsman, 031-12 40 17