Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster bjuder in Danska Oprør till konferens i Göteborg

Ung Vänster bjuder in Danska Oprør till konferens i Göteborg

30 maj, 2006

Helgen 3-5 juni arrangerar Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer, LSU, en global konferens i Göteborg med temat ”Demokrati och säkerhet”. Ung Vänster har till konferensen bjudit in den danska organisationen Oprør som nu är under utredning och står under eventuellt åtal i Danmark för att organisationen i handling tagit strid mot den godtyckliga terrorlagstiftningen. Att t e x sälja en t-shirt i Danmark med den Palestinska organisationen PFLP:s logga på har plötsligt klassats som terrorism och föreningen Oprør har fått delar av sin hemsidan nedstängd av den danska polisen. Deras talesman står även inför åtal.

Syftet med att bjuda in Oprør är att visa på den godtycklighet som finns i terrorlagstiftningen i EU och Sverige och väcka opinion mot densamma.

– Det råder ingen tvekan om att det är terrorlagstiftningen i sig som idag utgör det största hotet mot just demokratin och rättsäkerheten, säger Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson.

– ”Terrorism” kan användas som samlingsbeteckning på vad som helst, och få absurda följder. Ett av otaliga exempel på detta är när beslut i Vita huset gjorde svenska medborgare, de så kallade Somaliasvenskarna, rättslösa utan några som helst bevis, fortsätter Gabrielsson

Ung Vänster kommer tillsammans med Oprør att delta i en paneldebatt under måndagen den 5 juni angående just terrorlagarnas påverkan på samhället.

Från Ung Vänster kommer förbundsstyrelseledamot Thaher Pelaseyed att delta. övriga debattdeltagare är Fredrik Malm från LUF och åsa Bjering från LSU . Debatten börjar kl 10.30 och håller på till 11.45. Konferensen håller till i Världskulturmuseét.

För mer information samt ev intervju Oprør med kontakta:
Ida Gabrielsson, ordförande, Tel: 073 824 12 13
Jonas Lindberg, vice ordförande Ung Vänster. Tel: 070 400 34 13
Thaher Pelaseyed, distriktsordförande Ung Vänster Göteborg. Tel: 073 379 43 47