Hem / Blogg / Ung Vänster får pris av artister

Ung Vänster får pris av artister

16 januari, 2008

Stiftelsen Hela Sverige-Artiser mot Nazister har idag delat ut ett pris till Ung Vänster Söder om Söder. Det handlar om ett stipendium till grupper eller individer som aktivt arbetar för att bekämpa nazism och högerextremism i Sverige. Bland 2007 års pristagare återfinns en rad medarbetar på Expo, Uppsalabor mot rasism, Svenska kommittén mot antisemitism och så klart Ung Vänster Söder om Söder. Med nedanstående motiveringen får Ung Vänster-klubben som organiserar ungdomar i Enskede, Farsta och Vantör 50.000 kr,

Ung vänsters avdelning Söder om Söder anordnade i augusti en antirasistisk konsert i Farsta. Arrangemanget attackerades av nazister och flera konsertdeltagare och arrangörer skadades. Trots uteblivet politiskt stöd från stadsdelsnämndens majoritet och fara för ytterligare attacker fullföljde Söder om Söder sin konsert följande vecka. För mod och civilkurage samt som uppmuntran och stöd till flera arrangemang tilldelas Söder om Söder 50.000:-.

Det är också glädjande att stiftelsen ger en känga åt stadsdelsnämndens majoritet som vägrade ta ställning mot nazistiska yttringar i stadsdelen. Om detta har jag skrivit om tidigare.

En annan pristagare var Masoud Kamali. Namn som saknades bland pristagarna var Dilsa Demirbag Sten, Sakine Madon och integrationsminister Nyamko Sabuni. Det är i och för sig ingen större överaskning.