Hem / Artiklar / Ung Vänster får pris av artister

Ung Vänster får pris av artister

14 januari, 2008

Stiftelsen Hela Sverige – Artister mot nazister delade igår ut 2007 års stipendier till personer och organisationer som arbetar mot nazism. Stipendiet instiftades 2001 vid en artistgala i Globen och initiativtagare till Artister mot nazister är Mikael Wiehe och Tomas Ledin. En av stipendiaterna är Ung Vänster Söder om Söder, en lokal Ung Vänsterklubb som organiserar ungdomar i Enskede, Farsta och Vantör.

Stiftelsens styrelse, bestående av, Mikael Wiehe, Tomas Ledin, Martin Jonsson, Maria-Paz Acchiardo (LO), Helena Johansson (TCO), samt Anders Larsson (United Stage Artist) har enats om följande motivering:

Ung Vänsters avdelning Söder om Söder anordnade i augusti en antirasistisk konsert i Farsta. Arrangemanget attackerades av nazister och flera konsertdeltagare och arrangörer skadades. Trots uteblivet politiskt stöd från stadsdelsnämndens majoritet och fara för ytterligare attacker fullföljde Söder om Söder sin konsert följande vecka. För mod och civilkurage samt som uppmuntran och stöd till flera arrangemang tilldelas Söder om Söder 50.000:-.

Söder om Söders ordförande Jenny Haraldsson tog emot stipendiet. Hon poängterade vikten av en bred antirasitisk kamp överallt i samhället och kriticerade den borgerliga majoriteten i Farstas agerande efter nazisternas attentat: "Vi farstaungdomar som inte bara vill stå på och se hur de högerextrema vindarna blåser allt hårdare, utan istället arrangerade en konsert där ungdomar kunde visa att rasister och nazister inte är välkommna i Farsta, fick först utstå ett attentat genomfört av nazister och sen förtal och osmakliga attacker från de lokala borgarna."

För mer information om priset, kontakta:
Jenny Haraldsson, 070-4992376, ordförande Ung Vänster Söder om Söder