Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster i Palestina: Förödmjukelser och trakasserier

Ung Vänster i Palestina: Förödmjukelser och trakasserier

25 juli, 2002

– Palestinierna lever i ett hav av förödmjukelse och daglig förnedring. Den israeliska regimen drar sig inte för att använda apartheidliknande metoder. Vi har här I Palestina med egna ögon fått se och uppleva hur denna förnedring bryter ner människor, säger Amelia Morey-Strömberg internationellt ansvarig i vänsterpartiets partistyrelse under partidelegationens andra dag I Palestina.

– Allt som det palestinska folket gör för att förbättra sina levnadsförhallanden möts med repression. Vi besökte igår ett återuppbyggt varuhus som tidigare raserats av den israeliska regimens stridsvagnar, och idag besöker vi ett hus som byggs upp för fjärde gången. Palestinierna är förhindrade att bygga skolor och sjukhus men de israeliska bosättningarna växer for varje dag. Den israeliska regimen tycks fast besluten att tränga ihop palestinierna på så små ytor som möjligt, säger Ali Esbati ordförande i Ung Vänster.

– Det dagliga utegångsförbudet hindrar palestinierna att ens försöka leva som människor, och återigen handlar det om ett genomtänkt godtycke eftersom tidpunkten varierar från dag till dag. Ett annat talande exempel ar hur israelerna kontrollerar vattentillgången. Det mesta av vattnet finns under Västbanken som ligger högt – men tappas av israelerna nere I Jerusalem och säljs dyrt tillbaka till den palestinska befolkningen, kommenterar Kalle Larsson riksdagsledamot for vänsterpartiet.

Delegationen besökte under onsdagen Rammallah och träffade bland annat ledare för Palestinians Peoples Party och utbildningsministern Dr. Naim Abu Humus. Under torsdagen träffar man ungdomsorganisationer och aktivister inom kvinnorörelsen.

Deltagare i delegationen:
Amelia Morey-Strömberg, partistyrelseledamot, delegationsledare, 0704-140 133 (t o m 24/7.)
AnnMarie Ogalde, internationell sekreterare, 0705-13 80 37
Kalle Larsson, riksdagsledamot
Ali Esbati, Ung Vänsters ordförande
Telefon i Israel, Hotell Meridian, Jerusalem: 00972-2-6285212

För mer information, kontakta Matti Kataja, informationssekreterare vänsterpartiet 0709-28 30 10,
[email protected]