Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster i Palestina: Kalle Larsson: “Israels språk är brutala övergrepp mot civila”

Ung Vänster i Palestina: Kalle Larsson: “Israels språk är brutala övergrepp mot civila”

24 juli, 2002

Vänsterpartiets delegation anlände på onsdagen till Tel Aviv. Israeliska myndigheter visste om att gruppen skulle komma och det tog tre timmar för delegationen att passera säkerhetskontrollerna.

– Visst är det rimligt med noggrannhet, säger Ung Vänsters ordförande Ali Esbati. Men den rigorösa kontrollen drabbade framför allt mig. Det särskiljande är naturligtvis min bakgrund.

– Jag fick upprepade frågor om hur länge jag bott i Sverige, om min familj och liknande. Det är denna typ av särbehandling som är vardagsmat för palestinier.

– De systematiska trakasserierna sätter sina spår, säger Amelia Morey-Strömberg, partistyrelseledamot. De hundratals checkpoints tycks syfta till att bryta ner palestinierna genom att omöjliggöra ett rimligt vardagsliv.

– Godtycket vid kontrollerna är uppenbart, fortsätter Amelia. Det rör sig om allt från fri passage till flera timmars väntan utan synbar anledning.

– Reaktionerna vi möter på Israels terrorattack som på tisdagen dödade 15 personer, varav nio barn, är vrede och en vilja till hämnd, säger riksdagsledamoten Kalle Larsson. Desperationen och förtrycket föder motstånd, den Israeliska regimen är uppenbarligen inte intresserade av en politisk lösning.

– Att flera palestinska organisationer – däribland Hamas och Jihad – var beredda att diskutera vapenvila, tycks snarare ha varit ett skäl i sig för Israel att attackera.

– Israels enda språk är militärt våld och brutala övergrepp mot civila. Det måste den Svenska regeringen också inse, menar Kalle Larsson.

Deltagare i delegationen:
Amelia Morey-Strömberg, partistyrelseledamot, delegationsledare, 0704-140 133 (t o m 24/7.)
AnnMarie Ogalde, internationell sekreterare, 0705-13 80 37
Kalle Larsson, riksdagsledamot
Ali Esbati, Ung Vänsters ordförande
Telefon i Israel, Hotell Meridian, Jerusalem: 00972-2-6285212

För mer information, kontakta Matti Kataja, informationssekreterare vänsterpartiet 0709-28 30 10,
[email protected]