Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster kräver krafttag mot bemanningsföretagen

Ung Vänster kräver krafttag mot bemanningsföretagen

16 maj, 2010

På söndagen antog Ung Vänsters riksting ett uttalande om osäkra anställningar med fokus på bemanningsföretag och deras villkor. Frågan om bemanningsföretag har varit aktuell på senare tid, i samband med att många företag sagt upp fast personal och ersatt med inhyrd. Detta är möjligt på grund av kryphål i lagen om anställningsskydd.

– Ung Vänster kräver att LAS förstärks så att företrädesrätten till återanställning garanteras. Vi vill att det ska vara dyrt för arbetsgivare att anställa på dåliga villkor, och vill därför ha en straffavgift på arbetsgivaravgiften för visstidsanställda. På längre sikt vill vi ha bort bemanningsföretagen från arbetsmarknaden. Behovspersonal ska bara användas vid extrema toppar och inte sättas i system, skriver Ung Vänster i uttalandet.

Otrygga anställningsformer är allra vanligast i gruppen unga på arbetsmarknaden, samtidigt har andelen osäkra anställningar ökat under de senaste åren.

– För oss innebär det att vi inte vet var vi ska jobba imorgon eller om man överhuvudtaget har ett jobb att gå till. Det gör det svårt att organisera sig och driva igenom krav på arbetsplatsen, skriver man i uttalandet.

Hela uttalandet finns att läsa på Ung Vänsters hemsida.

För mer  information kontakta pressekreterare Hanna Cederin på 0762 478 321 eller [email protected].