Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster kräver ursäkt från Birgitta Ohlsson (fp)

Ung Vänster kräver ursäkt från Birgitta Ohlsson (fp)

15 mars, 2005

– Vi vill ha en ursäkt av folkpartiets Birgitta Ohlsson! Det säger idag Ung Vänsters förbundsordförande Tove Fraurud, efter att Birgitta Ohlsson i en interpellation i riksdagen anklagat Ung Vänster för bidragsfusk.

– Birgitta Ohlsson (fp) försöker göra en billig politisk poäng av att klumpa ihop SSU och Ung Vänster. Problemet för Birgitta Ohlsson är bara att något bidragsfusk inte framkommit hos Ung Vänster. Det är visserligen sant att vi just nu granskas av Ungdomsstyrelsen, men det är en kontroll som vi välkomnar, det ger oss en möjlighet att visa att vi inte är några fuskare.

– Vi är det näst största ungdomsförbundet, därför är det rimligt att också vi granskas av media och Ungdomsstyrelsen när skandalen inom SSU blev allmänt känd. Mer förvånande är att en riksdagspolitiker så ogenerat kan häva ur sig lögner i en interpellation i riksdagen. Det är också pinsamt tydligt att Birgitta Ohlsson har ett ekonomiskt intresse och en politisk agenda bakom sina anklagelser säger Tove Fraurud.

Birgitta Ohlsson var tidigare förbundsordförande för folkpartiets ungdomsförbund LUF. Ett rent mandatbaserat system enligt Ohlssons förslag skulle troligtvis innebära en rejäl förstärkning av inkomsterna till hennes eget förbund. Förslaget är ett sätt att flytta pengar från rörelser med stöd och aktiva medlemmar till förbund vars enda uppgift är att skola framtida politiker. Ung Vänster diskuterar gärna förändringar av bidragsssystemet, men då ser vi hellre att man ger stöd till faktisk aktivitet, och inte efter antal pappersmedlemmar eller hur många parlamentariker ens moderparti har. Poängen med stödet till ungdomsorganisationer är att stödja ungdomars självständiga organisering – vi hoppas att det fortsätter vara det.

– Vi förstår att det känns jobbigt för Birgitta Ohlsson att Ung Vänster är mycket större än LUF. Men stödet för vänstern kan inte, hur mycket hon än försöker, förklaras med bidragsfusk. Förra riksdagsvalet röstade närmare var femte förstagångsväljare på vänsterpartiet, i EMU-folkomröstningen röstade en överväldigande majoritet av de unga nej. I undersökning efter undersökning visar sig stödet för vänstern och vänsterns politik vara stort bland de unga. Det syns naturligtvis också i intresset och aktiviteten i vänsterns ungdomsförbund Ung Vänster.

– Birgitta Ohlsson försöker blunda för verkligheten och slår vilt omkring sig. Det känns mest patetiskt. Vi ser fram emot granskningen av oss och SSU och hoppas den kan visa det vi själva länge misstänkt, nämligen att Ung Vänster inte bara är det bästa, utan också det största ungdomsförbundet. Vi hoppas också på en ursäkt från Birgitta Ohlsson, avslutar Tove Fraurud.

För frågor kontakta:

Tove Fraurud
Förbundsordförande Ung Vänster
070-799 16 51

eller

Tora Breitholtz
Förbundssekreterare Ung Vänster
070-739 97 07