Hem / Pressmeddelanden / Ung Vänster på World Social Forum

Ung Vänster på World Social Forum

15 januari, 2004

Idag inleds det World Social Forum i Mumbai (Bombay) Indien. Det är första gången forumet hålls utanför Porto Alegre i Brasilien. Man räknar med 70.000 deltagare.

Ung Vänster finns representerat, bland andra av Hans Linde, vice ordförande och Tora Breitholtz, ledamot av verkställande utskottet.

– Forumrörelsen har vuxit till en imponerande motoffentlighet. Detta är ett massivt avvisande av nyliberalismen floskler och den cyniska politik som dömer miljoner till fattigdom och sämre livsvillkor. Det är också ett offensivt forum där nya frågor förs upp på dagordningen, säger Hans Linde.

Under resan kommer Ung Vänsters representanter att delta på många möten med systerorganisationer och andra progressiva organisationer. Under gårdagen deltog man på ett mobiliseringsmöte med Democratic Youth Federation of India, i Mumbai-föroten Vasai.

– Fastän våra länder är så olika hade vi väldigt mycket gemensamt. Den gemensamma fiende vi har visar sig i osäkra anställningar, privatiseringar mot folkets vilja, försämringar för kvinnor på arbetsmarknaden. Det är skrämmande men samtidigt inspirerande, säger Tora Breitholtz.

Förutom de två representanterna deltar ett femtontal Ung Vänster-medlemmar från Kvarnby Folkhögskolas kurs Förändra världen på forumet.

– Det känns roligt och viktigt med deltagande på forumet. Det är tydligt att man befinner sig mitt i en process som har förändrat och kommer att fortsätta förändra världen. Det är sociala rörelser och progressiva organisationer runt om i världen som måste står för alternativ till växande klyftor, nedmontering av välfärd och infrastruktur, och inte minst imperialistiska krig, avslutar Hans Linde.

Det går att kontakta Ung Vänsters representanter på Forumet, för mer information.
Hans Linde: +46 736 22 09 62
Tora Breitholtz: + 46 707 39 97 07