Hem / Nyheter / Ung Vänster stödjer blockaden mot Wild ´n´ fresh

Ung Vänster stödjer blockaden mot Wild ´n´ fresh

10 december, 2006

Stöduttalande

Blockaden mot Wild ´n´ Fresh är helt rätt!

Sedan i onsdags är salladsbaren Wild 'n' Fresh satt under blockad av Hotell och Restaurang Facket (HRF). Ägaren Sofia Appelgren har vägrat teckna kollektivavtal för sina anställda med motiveringen att de är nöjda. Ung Vänster Göteborg & Bohuslän stödjer helhjärtat HRF: s blockad och kommer fortsätta kampen mot den borgerliga regeringens attacker mot arbetsrätten.

Sedan i onsdags är salladsbaren Wild 'n' Fresh satt under blockad av Hotell och Restaurang Facket (HRF). Ägaren Sofia Appelgren har vägrat teckna kollektivavtal för sina anställda med motiveringen att de är nöjda. Medan alla andra restauranter längs Linnégatan frivilligt eller i sista stund valt att teckna kollektivavtal vägrar fortfarande arbetsgivaren att ge efter.

HRF:s handlande är helt riktigt och nödvändigt för att uppnå schyssta villkor på arbetsmarknaden. Inom restaurantbranschen idag tvingas många anställda acceptera låga löner samt osäker och stressig arbetsmiljö. Framför allt unga tjejer får finna sig i att jobba deltid och jobba utan anställningstrygghet för överskådlig framtid. En sådan arbetsmarknad är inte acceptabel för någon grupp och kommer i slutändan slå mot anställningstryggheten och arbetsvillkoren för alla löntagare. En förutsättning för att försvara anställningstryggheten är att alla restauranter tecknar kollektivavtal.

Detta är knappast något nytt att arbetsgivare vägrar teckna kollektivavtal och att facket tvingas ta till stridsåtgärder mot dessa. Arbetsgivare som utsatts för blockad har alltid hävdat att personalen är nöjd och att de erbjuder personalen bra villkor. Det som är nytt är att vi har fått en borgerlig regering och att anti-fackliga arbetsgivare vädrar morgonluft. Den borgerliga regeringen föreslår omfattande försämringar av a-kassan och driver på för fler låglönemarknader. Medan arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin försöker framställa sig som fackets och kollektivavtalens vän tar borgerliga ungdomsförbund och centerpartiets Fredrick Federley bladet från munnen. De kallar HRF:s stridsåtgärd för "maffiametoder" och uppmanar allmänheten till att stödäta på Wild'n'Fresh.

Sådana anti-fackliga arbetsgivare och politiker måste bemötas. Ung Vänster Göteborg & Bohuslän stödjer helhjärtat HRF: s blockad och kommer fortsätta kampen mot den borgerliga regeringens attacker mot arbetsrätten.

Thaher Pelaseyed
distriktsordförande, Ung Vänster Göteborg och Bohuslän

Läs mer i Expressen

För mer information, kontakta:
Thaher Pelaseyed
0733-79 43 47
[email protected]