Hem / Artiklar / Ung Vänster Storstockholm delar ut trisslotter till bostadslösa ungdomar

Ung Vänster Storstockholm delar ut trisslotter till bostadslösa ungdomar

12 augusti, 2010

 

Situationen på bostadsmarknaden är på många sätt helt vansinnig. Att hitta någon i sin kompiskrets som har ett förstahandskontrakt kräver ofta detektivarbete – för visst är det snarare regel än undan­tag att man blir förvånad när någon bekants bekant har lyckats få ett förstahandskontrakt. Nöd­lösningar finns det däremot gott om. Att bo i andra eller tredje hand utan kontrakt och gömma sig för grannarna, flytta hem till morfar eller sova på en tältsäng i kompisens kök är inte helt ovanliga alternativ när man har sitt hem i en trave flyttkartonger.

Till en början tycker man att det är rätt lugnt, för det gäller ju bara några veckor. Men de där veckorna blir lätt till månader och månaderna blir till slut ohållbara. Idag står 100 000 unga i Stockholm utan egen bostad och det finns inga garantier för att få någonstans att bo. Visionerna om miljonprogram och rätten till bostad har ersatts med ambitioner om ombildning, utförsäljning och dyra bostadsrätter med sjöutsikt.

Regeringen har slopat samtliga stöd till byggande av nya hyresrätter och gjort det fritt fram för kommunerna att ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Sedan 2006 har 18 000 lägenheter ombildats i Stockholm. Den borgerliga majoriteten i Stockholm pratar om att det är viktigt att människor har rätt att välja vilken boendeform man vill ha. Men när alla hyresrätter har sålts ut och man inte har råd att köpa en lägenhet för ett par hundratusen har man inte längre några valmöjligheter. Att få välja på en villabostad i Täby eller lyxlägenhet i Stockholms innerstad är få förunnat. Istället för att se till att alla människor har tak över huvudet tycks alliansen prioritera låtsaslösningar som skattelättnader för villaägare som hyr ut rum och så kallade lånegarantier där unga genom en statlig lånegaranti ska få möjlighet att köpa en lägenhet. En garanti som bara har beviljats till en enda person sedan den infördes.

Att bygga nytt och bygga billigt handlar om politisk vilja och fantasi. Ung Vänster Storstockholm lanserar idag hemsidan Vinnenbostad.se och ett tolvpunktsprogram för hur man bygger bort bostadsbristen bland unga i Stockholm. Vi kräver att staten tar sitt ansvar genom investeringsstöd och schysstare beskattning av hyresrätten – men vi inser också att otroligt mycket går att göra på kommunal nivå. Kommunerna i Stockholms län måste sänka parkeringstalen radikalt och uppdra de kommunala bostadsbolagen att bygga hyresrätter med hyror som unga och studenter har råd att bo i. Genom att lägga pengar på bostäderna istället för parkeringsplatser, redan från början sätta ett tak för hyran, bedriva en offensiv upphandlingspolitik och planera yt- och kostnadseffektivt är det fullt möjligt att hålla nere hyran i nybyggda hyresrätter och studentbostäder. Dessutom krävs det ett totalstopp för ombildningarna som kraftigt minskar andelen bostäder som unga och studenter har råd och möjlighet att efterfråga.

Kommunerna i länet måste också prioritera markanvisningar till aktörer som är beredda att bygga hyresrätter och studentbostäder – så att dessa får mer och bättre mark samt snabbare handläggning. Stockholms stad lyfter till exempel fram Norra station som ett blivande centrum för Life Science och att de har ett nära samarbete med Karolinska Institutet och KTH. Samtidigt är samtliga av de 900 markanvisade nya bostäderna upplåtna med bostadsrätt. Den borgerliga majoriteten vill alltså skapa ett centrum för forskning och studier – men inte ge utrymme för några studenter att faktiskt bo där. Norra Station kan bli ett levande campus med sitt unika läge med Stockholms Universitet, KTH och Karolinska runt knuten. Vi kräver att resten av bostäderna i Norra Station markanvisas till hyresrätter och studentbostäder.

Vi kräver ett bostadsmål om 40 000 nya bostäder för de kommande åren och att en majoritet dessa är hyresrätter till en kostnad som ungdomar och studenter har råd med. Tills politikerna slutar rulla tummarna och börjar bygga hyresrätter med rimliga hyror lottar vi ut Trisslotter till bostadslösa ungdomar genom hemsidan http://www.vinnenbostad.se/. Med den nuvarande bostadspolitiken finns det nämligen i stort sett bara ett sätt att som ung få tag på en egen bostad – vinna på lotto.

Tove Liljeholm,

distriktsordförande Ung Vänster Storstockholm och ledamot av förbundsstyrelsen

Clara Lindblom,

ersättare i Exploateringsnämnden i Stockholm och ledamot i Ung Vänsters förbundsstyrelse