Hem / Pressmeddelanden / Utspel från RFSL Ungdom baserat på missförstånd

Utspel från RFSL Ungdom baserat på missförstånd

16 juni, 2002

"Hela utspelet baserar sig på ett missförstånd. Det märkliga är att RFSL Ungdom vet detta och ändå väljer att göra ett utspel".

Så kommenterar Tora Breitholtz från Ung Vänster ett pressmeddelande från RFSL Ungdom där det påstås att Ung Vänster skulle ha utsatt tre tjejer för diskriminering och kränkning i samband med ett pass i feministiskt självförsvar på Hultsfredsfestivalen.

Tora Breitholtz som var huvudinstruktör under festivalen kallar utspelet för "smått obegripligt" och berättar vad som hände:

– När man anordnar feministiskt självförsvar är det vanligt att nyfikna killar vill vara med. Men många tjejer tycker att det är stressande att utsätta sig för intensivt tittande från killars sida när de tränar. Alltså är det bara tjejer som får delta. När vi skulle dra igång självförsvarspasset var det tre personer som vi instruktörer, i det mörka tältet, med strålkastarljuset vänt mot oss, trodde var killar. Jag upprepade en allmän uppmaning om att killar skulle lämna tältet. Sedan körde vi ändå igång passet. När en instruktör sedan pratade direkt med de tre som omnäms i pressmeddelandet så talade de om att de var tjejer. Naturligtvis bad vi de tre tjejerna om ursäkt och bad dem stanna kvar.

Ung Vänsters instruktörer pratade med de berörda tjejerna på plats och redde ut situationen. Tora Breitholtz poängterar att de tre tjejernas reaktion inte är konstig, utan utspelet därefter.

– Att de tjejer som drabbades av misstaget kände sig kränkta och ledsna är både förståeligt och beklagligt. Att RFSL Ungdom försöker få det till att detta skulle ha skett medvetet eller ha något med Ung Vänsters syn på homosexualitet att göra gränsar däremot till det absurda.


För information, kontakta Tora Breitholtz 070-739 97 07.