Hem / Blogg / Valfrihet? Tjena.

Valfrihet? Tjena.

30 oktober, 2007

Nacka kommun brukar ibland kallas för borgarnas skyltfönster. Där har högerstyret under flera år privatiserat kommunal verksamhet hejvilt. Nu har turen kommit till den kommunala hemtjänsten, som nu helt ska läggas ned. Att det ens finns ett kommunalt alternativ att välja, verkar inte ingå i moderaters definition av valfrihet.

Privatiseringarna har många och svåra konsekvenser. För att uppnå vinster i de företag som tar över tidigare kommunal verksamhet, sparar man ofta på personalkostnader – lönerna är oftast lägre, arbetsvillkoren sämre. Kvaliteten blir också lidande, när skattepengar ska förvandlas till vinst åt ägare: i snitt har till exempel privata vårdhem 15 % lägre personaltäthet än kommunala motsvarigheter.

Om du är intresserad av privatiseringarnas konsekvenser, läs gärna rapporten “Privatiseringarnas pris“, som togs fram av Klas Rönnbäck på uppdrag av Vänsterpartiet i Stockholm för ett par år sen. Rönnbäck har också skrivit en bok med samma titel, som getts ut på Nixon förlag och kan köpas här.