Hem / Nyheter / Valturnén: nittonde stoppet – Uppsala

Valturnén: nittonde stoppet – Uppsala

1 september, 2014

Den första september återupptogs valturnén efter helgens förbundsstyrelsemöte. Vi åkte samma väg som under valturnéns första dag när vi var på väg mot Gävle men denna gång stannade vi redan i Uppsala. Vi besökte Thunabergskolan som är en högstadieskola i norra delen av Uppsala. Där deltog Tove Liljeholm i tre stycken debatter medan jag och Hicham satte upp bokbord utanför.

Hicham är valturnéns nya tillskott och ersätter Weidan och Nils som begett sig norrut till Västmanland för att vara med och leda valrörelsen i sitt hemdistrikt. Hicham har suttit i förbundsstyrelsen sedan 2011 och kommer från Borås.

Det blev uppenbart att vi hade lite olika intentioner än de borgerliga ungdomsförbunden med vårt skolbesök. Medan vi pratade om hur skolan funkade och lyssnade på elevernas framtidsplaner försökte representanten från LUF desperat sälja in sin idé om att avskaffa landstingen. Konversationen var ungefär såhär:
-Hörde ni om min idé om att avskaffa landstingen, jag fick inte tid att utveckla det under debatten.
-Va?
-Landstingen är liksom självstyrande enheter som består av flera kommuner.
-Va?
-Att avskaffa dessa och föra över dess funktioner i statlig regi skulle spara mycket byråkrati.
-Va?

Samtidigt märkte vi hur våra antiSD-pins tog slut nästan direkt och Sverigedemokraterna fick lyssna till elevernas buande. En bra skola helt enkelt.

Efter skolbesöket åkte vi till Vänsterpartiets valstuga och pratade med skolelever. Vi hade helt missat att SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand skulle tala under eftermiddagen men gick såklart dit för att visa vårt missnöje. Vi fick gå igenom polisens noggranna kontroll som påminde om någon sorts checkpoints. I en liten gränd stod som vanligt några stackars rasister i ett hav av antirasister. Buropen var tyvärr få eftersom polisen konsekvent förde bort varje person som störde talet. Men de kunde göra desto mindre mot flyglarmet som testas som vanligt klockan tre första måndagen i varje månad och som helt dränkte det rasistiska talet. Tack för visad solidaritet civilförsvaret!

Under kvällen höll vi ett lyckat öppet möte och deltog i Uppsalaklubbarnas banderollmålning.

/Jesper Hillbom, turnégeneral