Hem / Artiklar / Vår kamp fortsätter

Vår kamp fortsätter

17 september, 2006

Valet är förlorat, det blev en borgerlig regering. Det är en förlust för Sverige och för möjligheten till en mer rättvis utveckling. Det har varit svårt att nå ut med en tydlig vänsterpolitik, medialäget har varit kompakt. Det har varit ganska sällan som de politiska skillnaderna framkommit utan fokus har legat på Göran Perssons trötthet och Alliansens mysighet.

Det är vänstern som förlorar på en tillintetgjord politisk debatt. Problemet har ju aldrig varit att folk inte föredrar trygga jobb framför att kunna få sparken när och hur som helst. På samma sätt finns det ett tydligt stöd för en utbyggd offentlig sektor, alltså det finns i grunden ett starkt stöd för en vänsterpolitik men vi har inte lyckats tillräckligt med att förmedla att vi står för det alternativet.

Ett av de största misslyckandena i den här valrörelsen är att Sverigedemokraterna lyckats slå sig fram i så pass många fler kommuner än tidigare. I vissa regioner har man etablerat sig på ett sätt som är väldigt obehagligt och skrämmande. Deras framgång hänger ihop med att vänstern inte lyckats vara ett tillräckligt tydligt alternativ. Det missnöje som många människor upplever behöver mötas med en tydlig politik för en utbyggd välfärd och full sysselsättning.

Samtidigt som valresultatet naturligtvis är en förlust finns det mycket att vara stolta över med den valrörelse som Ung Vänster bedrivit. Vi har fortfarande ett förhållandevis starkt stöd bland unga. Både i skolvalet och bland förstagångsväljarna har vänsterpartiet nästan dubbelt så starkt stöd som genomsnittet. Den här valrörelsen har bevisat att vi är en kraft att räkna med. Bara under valnatten har väldigt många nya medlemmar strömmat till vilket visar att vi på inga sätt gett upp nu. Vi är många som är beredda att organisera sig och ta upp kampen mot den borgerliga politiken som hotar våra rättigheter.

Den borgerliga alliansen gick till val på att dölja och ducka för sin egen högerpolitik. Varje gång det nya "arbetarpartiet" agerar med en politik som de flesta skulle förlora på kommer vi att vara där. När arbetsrätten och kollektivavtalen hotas, när vinstintressen blandas in i sjukvården och när orättvisorna på grund av kön skärps så kommer vi att göra motstånd. Det hänger på arbetarrörelsen och den feministiska rörelsen vilken framtid som blir gällande. Det hänger på Ung Vänster och vår styrka är avgörande. Om de borgerliga hoppades på att ett nederlag i valet skulle få oss att tystna kunde de inte ha mer fel – vi har aldrig varit mer stridslystna, vår politiska kamp är viktigare än någonsin.

Ida Gabrielsson, ordförande Ung Vänster