Hem / Nyheter / Länge leve Flamman!

Länge leve Flamman!

2 oktober, 2006

I går fyllde en av världens äldsta vänstertidningar 100 år. Igår var det exakt 100 år sedan den tanke som föddes av gruvarbetare och arbetarrörelseagitatorer i Finn-Jakobs bastu i Malmberget, för första gången blev verklighet. Under åren har tidningen spelat en viktig roll i den svenska arbetarrörelsens utveckling, framförallt i Norrbotten. I tider av hård repression och angrepp på våra grundläggande rättigheter har tidningen ofta fått klä skott för de värsta övergreppen. I ett av Sveriges värsta politiska terrorattentat någonsin berövades fem människor livet enbart för sin koppling till Norrskensflamman.

Tidningens historia är fylld av kamp och hårt arbete. Otaliga är historierna om vänner till tidningen som med risk för sina egna liv agerat kurirer under det auktoritära transportförbudets 1940-tal och själva skidat över frusna älvar i midvinterkyla bara för att få Flamman till dess prenumeranter. Jämte arbetarrörelsens hårda kamp har kampen för en radikal medieröst från vänster, alltid gått.

Flamman har en stor och viktig historia men är minst lika viktig också idag. En oberoende socialistisk tidning som likt en liten röd ö i ett enormt blått hav, sticker ut i medielandskapet och med sin rapportering och nyhetsvärdering vågar ifrågasätta de sanningar den samlade borgerliga pressen helst av allt vill se huggna i sten.

En radikal socialistisk röst behövs i det svenska medielandskapet, en tidning med regelbunden utgivning som med politisk skärpa och journalistisk kvalitet rapporterar sådant som i vanlig media förtigs. I få andra tidningar finns så uttömmande reportage om den politiska situationen i Latinamerika och få andra tidningar har så många vassa och träffsäkra krönikörer. Ingen annan tidning skriver så om klass- och könsorättvisor, ockupationer, krig och förtryck som Flamman. Det är några saker som gör tidningen så unik.

På samma sätt som vänstern behöver Flamman har tidningen ett stort behov av fler prenumeranter. Det är helt enkelt upp till oss, Flamman måste leva.

Joel Karlsson, ledamot
Ung Vänsters Förbundsstyrelse

Läs mer på www.flamman.se idag. Och ta en prenumeration omgående! Det kan du göra här.