Hem / Nyheter / Vem tjänar på övervakningen?

Vem tjänar på övervakningen?

26 april, 2009

Just nu pågår processer i Sverige, inom EU och globalt som riskerar att skaka om själva grunden för internet och den fria kommunikation vi är vana vid. Över folks huvuden förhandlar man fram en förlängd upphovsrätt, det talas om att låta tulltjänstemän leta igenom resenärers mp3-spelare och inom en snar framtid kan det vara möjligt för privatpersoner att stängas av från internet. Samtidigt har domen mot Pirate Bay nyss fallit, med fängelsestraff och enorma skadestånd. Domen måste ses i ett sammanhang och utvecklingen måste tas på allvar.

När FRA-lagen klubbades i Sveriges riksdag talades det om främmande makter som genom kommunikation över Sveriges gränser planerade terroristdåd. Det sades att de var ett hot, inte bara mot vår säkerhet utan mot våra värderingar. Samma retorik används i debatten om IPRED, man ska sätta dit de hårdnackade pirater som tror att allt ska vara gratis och som tjänar storkovan på andras arbete.

Pratet om datalagring, hårdare tag mot fildelare och en ökad övervakning är alla delar i en allt mer skrämmande utveckling. Påstådd terrorbekämpning och Jan Guillous plånbok framställs som viktigare än demokratiska fri- och rättigheter. Bakom utvecklingen ligger ekonomiska intressen – de som vill tjäna pengar på att kontrollera folks internetanvändande och de som hotas av våra möjligheter att kommunicera digitalt. Rättsliga grundprinciper sätts ur spel på basis av vaga formuleringar om "yttre hot" och musikindustrins förluster. I själva verket är det vanligt folks tillgång till information, kommunikationskanaler och kultur som utgör ett verkligt hot mot de som sitter på pengarna och makten.

Den personliga integriteten måste alltid gå före privata vinstintressen, rätten att fritt uttrycka sig får inte kompromissas bort. Alternativet är ett öppet internet där demokratiska rättigheter gäller även när det handlar om ettor och nollor.

 

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 2009-04-26

 

För mer information, kontakta

Ida Gabrielsson, förbundsordförande
[email protected], 0738-24 12 13

Elisabeth Biström, informationsansvarig
[email protected], 070-203 82 04