Hem / Pressmeddelanden / Vi har tagit ställning – och vi kräver vår rätt

Vi har tagit ställning – och vi kräver vår rätt

27 maj, 2006

På bussar, spårvagnar och tunnelbanevagnar sitter valaffischer där moderaterna lanserar sig själva som det nya arbetarpartiet, partiet som ska stå på löntagarnas sida. Men de leder en allians som går till val på historiska nedskärningar i den gemensamma välfärden och som lägger förslag som gör ungdomar rättslösa på arbetsmarknaden.

Samtidigt vägrar alliansen konsekvent att prata om de verkliga människorna som konkret kommer att drabbas av deras förlag. Ungdomar som kommer att kunna bli sparkade utan att arbetsgivaren behöver förklara varför, unga tjejer som kommer få svårare att få hjälp när ungdomsmottagningarna är tvungna att begränsa sina öppettider och personal på äldreboenden runt om i landet som kommer att uppleva en ännu större stress på jobbet när personalstyrkan minskar. Vanligt folk förlorar helt enkelt på deras politik, och då är de tvungna att snacka en massa skit istället.

Vi som är unga idag är den första generationen i modern tid som har fått sämre förutsättningar än generationer före oss. Under 90-talet togs över en halv miljon arbetstillfällen bort från den offentliga sektorn. Skattesänkningar, nedskärningar och privatiseringar har lett till att allt färre sjuksköterskor, lärare och brevbärare är tvungna att göra allt mer. Resultatet är tydligt – sjukskrivningarna ligger på oacceptabla nivåer, samtidigt som grupperna i barnomsorgen är för stora och tusentals människor inte har ett jobb att gå till på morgonen. Men det går att få ner ohälsotalen, minska barngrupperna och samtidigt skapa fler jobb. När högeralliansens lösning på arbetslösheten och sjukskrivningarna är att sänka nivåerna i a-kassan och sjukersättningen kräver Ung Vänster istället minst 200 000 nya jobb i den offentliga sektorn.

Kvinnor är de som har drabbats allra hårdast av 90-talets nedskärningspolitik. Det är framförallt kvinnor som måste vårda fler gamla, sjuka och handikappade när vården och omsorgen tvingas till sparpaket. Det är också framförallt unga tjejer som konkret drabbas när kommunen lägger ner länets enda ätstörningsklinik eller när ungdomspsykiatrin och ungdomsmottagningarna får minskade anslag. Det är ännu en anledning till varför Ung Vänster kräver en starkare välfärd. Samtidigt upplever många tjejer att deras livsutrymme ständigt begränsas. När tjejer avstår från att gå ut och springa efter klockan sex eller skiter i att ta en genväg genom en dåligt upplyst park på vägen hem från en fest är det offentliga utrymmet inte för alla. Vardagsrädsla och våldtäkter hänger ihop med att tjejer tvingas stå ut med sexuella trakasserier i skolan eller på arbetsplatsen, eller får lägre lön enbart på grund av sitt kön. Det löser man inte genom fler poliser eller hårdare straff för våldtäktsmän. Makt måste flyttas – från män till kvinnor. Därför kräver Ung Vänster att feministiskt självförsvar införs i skolan, att kvinnojourer garanteras ekonomiska anslag och att hela stadsplaneringen ses över ur ett könsmaktsperspektiv.

I spåren av attackerna mot World Trade Center har vi sett en brutalisering av den amerikanska utrikespolitiken. Irak och Afghanistan som är två av världens fattigaste länder, bombas i strid mot folkrätten med regeringens tysta medgivande och till högeralliansens omaskerade förtjusning. Det brukar heta att man måste stå upp för vår frihet och de demokratiska värdena. Detta sägs av samma förespråkare av lag och rätt som inte protesterade när SäPO åkte till Bromma flygplats och satte två asylsökande på ett CIA-chartrat plan till Egypten där de senare utsattes för tortyr. Demokrativänner som inte sa ett ljud när tre svenska medborgare i en förort till Stockholm fick sina tillgångar frysta i flera års tid utan att ha fått en rättslig prövning. Ung Vänster ställer inte upp på snacket om att USA:s krig mot Irak handlade om att sprida demokrati eller att befria kvinnorna – vi vet att det var kontrollen över oljan man framförallt var ute efter. Vi menar att kampen mot ”terrorismen” faktiskt tar ifrån oss många av de friheter den säger sig försvara. Ung Vänster kräver att USA kastas ut ur Irak, att den svenska regeringen tar kraftfullt avstånd från de amerikanska angreppsplanerna mot Iran och att den svenska vapenexporten omedelbart upphör. Ung Vänster stödjer irakiernas självklara rätt att göra motstånd mot ockupationsmakten.

Det här riksdagsvalet är ingen lek. Det handlar inte om att välja mellan röda och blå pjäser på en spelplan – vinner det blåa är det inte bara att ladda batterierna och försöka igen om fyra år. Ung Vänster består av timvikarier som tröttnat på att inte våga ställa krav på jobbet, unga tjejer som vill slippa behöva ha nycklar mellan fingrarna i knytnäven på vägen hem från nattbussen och ungdomar som vill att skattepengarna ska gå till deras gymnasieskola och inte till vinster i privata företag som slagit sig in på den nya skolmarknaden. Vi går inte på högerns lögner, vi vägrar att låta dem göra oss rättslösa på arbetsmarknaden och riva ner vår gemensamma välfärd. Vi har helt enkelt tagit ställning – och vi kräver vår rätt.

Utttalande antaget av Ung Vänsters Risting 060528

För mer information, kontakta Ida Gabrielsson:
0738 24 12 13, [email protected]