Hem / Blogg / Vi kastades ut från gymnasiemässorna när vi pratade om privata vinster

Vi kastades ut från gymnasiemässorna när vi pratade om privata vinster

19 november, 2013

Gästbloggare:

 Nadja Törnlund är aktiv i Ung Vänster Lund och Minna Skans sitter i distriktsstyrelsen för Ung Vänster Skåne. 

De senaste veckorna har aktivister från Ung Vänster Malmö och Lund varit plats på stadens gymnasiemässor. På mässorna trängs de kommunala skolorna med ett oräkneligt antal privata gymnasieskolor som ständigt verkar bli fler.

Kapplöpningen mellan de olika privata skolorna och mot de kommunala skolorna, är tydlig, man tävlar om vem som kan skönmåla sin skola mest eller lämna ut roligast produkt på mässan: i ena montern ges pennor ut, i nästa kastar skolan usb-minnen efter de möjliga nya eleverna. Det är inte konstigt att de privata skolorna tävlar om att locka flest elever till sig. Poängen med de privata skolorna är att tjäna pengar på dig som elev. För de som äger skolan kommer det viktigaste alltid vara att klämma ut några extra slantar, genom att ha lärarlösa lektioner, kass mat eller något annat. I stället för att lägga pengarna på att anställa fler lärare eller fixa bättre undervisningslokaler stoppar företagsägarna de i sin egen ficka.

På gymnasiemässorna har vi varit ett alternativ mot de privata skolornas hets och pratat med eleverna om hur riskkapitalbolagen gör vinst på vår, alla elevers, rätt till utbildning. Vi har pratat om det sjuka i att skolledningen på privatskolor sorterar bland eleverna för att maximera sin vinst, och att de elever som inte passar kallas för “ruttna äpplen” och “cancersvulster”. Vi har pratat om det orimliga i att om ägarna inte anser skolan vara lönsam kan begära den i konkurs, och göra att tusentals elever kan tvingas byta skola och kanske program. Tidigare i år gick JB-gymnasiet i konkurs, och 11 000 elever förlorade sin skola, trots att JB gjorde en vinst på 76 miljoner år 2011. Vi har fått mycket medhåll och mött elever som stått villrådiga i överflödet av säljsnack från de privata skolorna. Det är tydligt att eleverna fattas infon om de privata skolornas ägares vinstjakt.

På båda mässorna har vi blivit utkörda, hindrade från att dela flygblad och prata med eleverna, och fått besked från ansvariga att vi inte är välkomna. I Lund ville ansvariga få oss att inte heller stå på gatan utanför, de ville få det till att de privata skolornas vinstintresse inte alls var något relevant i valet av skola och blev upprörda när de märkte att elever ställde kritiska frågor. Varför? Antagligen för att de upplever det som lättare att stänga oss ute än att ta diskussionen om vem som tjänar på vinstintresset och för att motståndet, att över huvud taget bara vara där, gör riskkapitalbolagen nervösa när deras ställning och vinstjakt rubbas i kanten.

Ung Vänster tycker att eleverna har rätt att få reda på hur man drabbas av riskkapitalbolagens vinstjakt. Vi kräver att skattepengar ska gå till elevers utbildning och inte till privata företags miljonvinster.