Hem / Nyheter / Vi låter inte rasisterna tysta oss!

Vi låter inte rasisterna tysta oss!

25 augusti, 2007

En välbesökt antirasistisk konsert som Ung Vänster Söder om Söder anordnade i Farsta, blev på lördagskvällen brutalt angripen av maskerade och beväpnade fascister. Ett flertal personer misshandlades med tillhyggen, slag och sparkar. Några fick föras till sjukhus med skador, i vissa fall allvarliga. Lyckligtvis är ingen persons skador livshotande.

– Detta är ett vidrigt angrepp mot alla antirasister och demokrater. Det är ett utslag av en skrämmande utveckling, men en utveckling som vi inte tänker låta skrämma oss till tystnad. Det bästa sättet att visa vårt stöd för dem som drabbades personligen igår, är att intensifiera den antirasistiska kampen, säger Ung Vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson.

– Rasism och fascism är växande samhällsproblem i Sverige. Ung Vänster lanserade i maj sin kampanj Stoppa rasismen!, som riktar sig mot en utveckling där invandrare och muslimer utmålas som hotbilder, där rasistiska krig runt om i världen påverkar det politiska klimatet också i Sverige, och där rasismen återskapas genom otrygghet och orättvisor på arbetsmarknaden. Känslan av att de problem vi kämpar mot är akuta har aldrig varit större. Det visar inte minst den här skakande händelsen, fortsätter Ida Gabrielsson.

Gabrielsson understryker också vikten av att polisen tar den här typen av brott mot antirasistiska aktivister på allvar.

– Våldsbrott mot antirasister och vänsteraktiva får många gånger inte en rimlig prioritering hos polisen. Våra medlemmar har många erfarenheter av sådan nonchalans. Det är oacceptabelt. När fascister på det här sättet hotar dem som står upp för demokrati och människovärde, är det i förlängningen ett hot mot alla människor som vill leva i frihet från våld och rasism, säger Ida Gabrielsson.

– Vi kommer aldrig att ge upp vår antifascistiska kamp. Vi arbetar brett för rättvisa och jämlikhet – en förutsättning för att möta fascismen. Men det är samtidigt mycket viktigt att uttryck för fascism och nazism aldrig tillåts bli till normala inslag i vardagen. Därför kommer vi också i fortsättningen att vara på plats inom högst 24 timmar, varje gång fascisterna visar upp sig. Det gör vi också den här gången. Klockan fem på eftermiddagen, idag söndag, samlas vi till flygbladsutdelning i just Farsta. Vi uppmanar alla antifascister och antirasister att sluta upp nu, eller varhelst de kan i den fortsatta kampen. Det tysta samtycket är precis vad fascisterna är ute efter att skapa genom sådana här våldsdåd. Det får vi aldrig acceptera, avslutar Ida Gabrielsson.

Flygbladsutdelningen äger rumt klockan 17 i Farsta Centrum
För mer information kontakta Ida Gabrielsson 073 – 824 12 13