Hem / Pressmeddelanden / Vi tar debatten!

Vi tar debatten!

22 april, 2007

Den senaste tiden har Sverigedemokraterna fått plats i TV på bästa sändningstid. Under förespegling att man måste "ta debatten" har flera etablerade partier erbjudit Sverige största rasistiska organisation en helt ny plattform. De har fått möjlighet att maknadsföra sina reaktionära ståndpunkter rakt in i våra vardagsrum i direktsända TV-debatter. En sådan debatt kommer alltid att kretsa kring rasisternas människofientliga världsbild och är därför extremt svårt att vinna med en saklig argumentation, eftersom Sverigedemokraterna inte är intresserade av att vinna debatter genom saklig argumentation. De vill snarare få tillfälle att häva ur sig dåligt underbyggda rasistiska floskler och försöka spela på ett folkligt missnöje. Genom att ge dem medieutrymme spelar etablerade partier dem därför rakt i händerna.

Rasismen vinner mark när klyftorna i samhället ökar och den gemensamma välfärden monteras ner. Därför är politik för solidaritet och rättvisa direkt antirasistisk. Vi som tar hotet från (sd) på allvar måste inse vikten av att inte ge den ökad legitimitet genom att erbjuda dem fler arenor för att propagera för sin inhumana, rasistiska politik.

Sverigedemokraternas rasistiska propaganda bygger på åsikter som väldigt många människor känner både avsky och oro inför. Trots det har de den senaste tiden fått opropertionerligt mycket uppmärksamhet och medialt utrymme. Vi måste samla alla som är förbannade och oroade över rasismen i samhället och på sätt krympa rasisternas spelutrymme. Detta gör vi bäst genom att synas och höras i vanligt folks vardag, på gator och torg och inte genom att legitimera den i tv-soffor.

Uttalande antaget av Ung Vänsters förbundsstyrelse 070422

För mer information kontakta:
Ida Gabrielsson, förbundsordförande, 0738-241213