Hem / Pressmeddelanden / Wanja sviker LO-kollektivet

Wanja sviker LO-kollektivet

13 juli, 2003

Ung Vänster menar att LO-ledningen genom Wanja Lundby-Wedins utspel i söndags nu slutgiltigt sviker de egna medlemmarna och LO:s kongressbeslut.

– Göran Perssons regering visade i våras att man hellre samarbetar med borgarna än LO för att få in Sverige i EMU. Man svek LO och valde aktivt att blunda för de risker ett EMU-medlemskap innebär. LO:s representantskap beslöt då att LO skulle förhålla sig neutralt i folkomröstningen. Detta tar tydligen Wanja Lundby-Wedin mycket lätt på. Istället för att följa beslutet väljer hon att vika sig för den socialdemokratiska partipiskan och agerar tillsammans med Göran Persson, emot LO, för ett svenskt medlemskap i EMU. På något annat sätt kan man inte tolka söndagens debattartikel i Dagens Nyheter, säger Edvard Ankarudd, Ung Vänsters kampanjgeneral.

LO-väljarna är i mycket hög grad emot EMU. Enligt den senaste opinionsundersökningen från TEMO så kommer endast knappt 28% av LO-väljarna rösta ja till EMU. Ung Vänsters ordförande Ali Esbati menar att LO-medlemmarnas oro är befogad.

– Det är självklart LO-arbetarna som kommer att drabbas först och värst av EMU:s problem genom arbetslöshet, osäkra anställningar och lägre löner. Det vet också Wanja Lundby-Wedin. Men hon lierar sig hellre med en maktelit som inte riskerar ett dyft, som knappast kommer att vara de som blir arbetslösa eller få gå på springvikariat. Då agerar hon mot sina egna medlemmars vilja och bästa.

När folket säger ifrån får makten skrämselhicka och försöker dribbla och blanda bort korten för att lura oss in i en valutaunion vi inte vill ha. De kommer inte lyckas. Vi låter oss inte luras och den 14 september ger vi makteliten en näsknäpp de sent ska glömma!, avslutar Edvard Ankarudd.