Hem / Nyheter / Valturnén: sextonde stoppet – Lidköping

Valturnén: sextonde stoppet – Lidköping

28 augusti, 2014

Efter tio dagar sammanstrålade Ung Vänsters valturné återigen med Vänsterpartiets, denna gången var det i Lidköping i Skaraborgs län. Tillsammans med kamrater från Lidköpingsklubben hade vi ett bokbord bredvid partiets scen och mobiliserade inför det öppna mötet. Som vanligt kom massor av folk när Jonas Sjöstedt skulle tala. En av de kanske mer överraskande åhörarna var Bert Karlsson. Jonas Sjöstedt har riktat skarp kritik mot privata aktörer som tjänar pengar på tillfälliga asylboenden, något som ärkeentreprenören och före detta partiledaren för rasistiska Ny Demokrati självklart gör.

Efter Jonas Sjöstedts tal var det min tur att hålla tal. Jag pratade om att regeringens politik inte är en politik för oss utan en politik för överklassen. Över 70% av Sveriges miljonärer röstar på Moderaterna medan Vänsterpartiet enbart har stöd från knappt en procent.

Polisens övervåld i Malmö i helgen och mobiliseringen mot nazism och rasism var också självklart att prata om:

”När nazister gör besök på en skola får vi ringa och be dem att inte lämna klassrummen eftersom det kan vara farligt. För några dagar sedan fick jag se mina vänner slås blodiga av polisen när allt de gjorde var att stå upp mot nazism. Vi vägrar att acceptera att våra medlemmar eller någon annan blir utsatta för våld när de står upp mot rasism och fascism […] Vi vet att rasism föds ur otrygghet, en otrygghet som högern skapat. Överklassen har valt sida men det har också vi. Vi ska ta tillbaka allt de stulit, och mer därtill”

På kvällen hade Lidköpingsklubben öppet möte där jag och Weidan pratade om våra valfrågor och hur förbundet är vårt politiska redskap för att inte bara få en ny regering utan också en ny politik. Efter att många gått med och ännu fler köpt våra valtröjor så diskuterades motdemonstration mot Jimmie Åkessons besök på fredag. Därefter begav sig valturnén vidare till Örebro, med ett kort stopp för att ta ner ett valplakat från Svenskarnas parti.

¡ No pasaran!

/ Jesper Hillbom, turnégeneral